Že tretje leto zaporedoma koprsko Društvo prijateljev glasbe (DPG) ponuja svojim članom in številnemu občinstvu vsaj enkrat na leto koncert, na katerem nastopa orkestrski sestav.

Foto: TV Koper/Capodistria, Titov trg
Foto: TV Koper/Capodistria, Titov trg

Leta 2019 je na koprskem potniškem terminalu na odmevnem gala koncertu nastopil orkster Slovenske filhamonije, lani je zaradi koronavirusa koprsko društvo gostilo manjši koncert, letos pa se je odločilo povabiti Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki ga umetniško vodi Steven Loy.

Koncertni večer je privabil številno občinstvo
Na koprskem večeru so na čudovitem Titovem trgu organizatorji DPG, Občina Koper, Luka Koper in Pomorska uprava želeli proslaviti trideseto obletnico Resolucije o pomorski usmeritvi Republike Slovenije in zato gostili kot slavnostnega sogovornika ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, njemu pa se je pridružil direktor Pomorske uprave Jadran Klinec.

Koncertni večer, ki je privabil številno občinstvo, je ponudil raznolik program od beneškega mojstra Antonija Vivaldija, preko znanih skladb Petra Iljiča Čajkovskega in Aleksandra Borodina vse do sodobnejšega navdiha manj znanega Eduardota Toldraja. Solistično vlogo je prevzela flavtistka Eva-Nina Kozmus, ki se je mednarodno uveljavila leta 2010, ko je prejela 1. nagrado na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik na Dunaju in je danes solistka Opernega orkestra Limoges v Franciji. V njeni interpretaciji smo slišali Vivaldijeva koncerta La notte in La tempesta di mare ter priredbo Arije Lenskega iz opere Evgenij Onjegin P. I. Čajkovskega. Slovenska flavtistka je pokazala, da je kos tako virtuoznim kot bolj liričnim trenutkom, in očarala občinstvo, ki je njeni izvedbi dolgo ploskalo.

Intimna in niansirana skladba
Posebna poslastica koncerta je bila krstna izvedba skladbe Last Dance slovenske skladateljice Nane Forte, ki je po koncertu povedala, da bo gotovo njena intimna in niansirana skladba, v kateri je želela predvsem opozoriti na minljivost trenutka, doživela tudi studijsko snemanje.

Pri zadnji skladbi s pomenljivim naslovom Vistes al mar (Pogledi na morje) Eduardota Toldraja so se Komornemu godalnemu orkestru Slovenske filharmonije pridružili člani Rezidenčnega ansambla DPG-ja in skupaj so – pod vodstvom Stevena Loya – sooblikovali še dodatek h koncertnemu programu, Piazzolov Tango.

Mala simfonija v Kopru