Karmina Šilec je letošnja prejemnica mednarodne nagrade za dela in dosežke, ki predstavljajo izjemen prispevek k razvoju glasbene umetnosti. Foto: Carmina Slovenica/Iztok Bončina
Karmina Šilec je letošnja prejemnica mednarodne nagrade za dela in dosežke, ki predstavljajo izjemen prispevek k razvoju glasbene umetnosti. Foto: Carmina Slovenica/Iztok Bončina

Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo priznane teoretičarke in glasbenice, je v utemeljitvi spomnila, da so bili projekti Karmine Šilec nagrajeni s pomembnimi mednarodnimi nagradami na scenskih področjih, ki vključujejo glasbo. Ustvarjalka je zgradila lasten slog umetniškega izražanja, ki ne pozna meja kultur in narodov. "Prispevek Karmine Šilec k razvoju glasbene umetnosti v našem prostoru je tudi posebna oblika delovanja, povezana z glasbeno dediščino in njeno implementacijo v sodobno ustvarjalnost," še piše v utemeljitvi.

V nenehnem iskanju novih področij odrskega izražanja
"Karmina Šilec je slovenska umetnica širokega spektra delovanja, dirigentka, gledališka režiserka in skladateljica, ki nenehno išče novo glasbo in nova področja odrskega izražanja, ustvarja projekte z različnimi opernimi in dramskimi hišami, festivali in ansambli po vsem svetu ... S svojo drznostjo, provokativnostjo in erudicijo je preoblikovala različne vokalne zasedbe v vrhunske umetniške formacije najvišjega ranga," je poudarila predsednica žirije, dirigentka in prva dobitnica nagrade Dobrila Popović iz Srbije. Ob njej so v žiriji bile še dirigentka Dragana Jovanović iz Srbije, dirigentka Antoaneta Radočaj Jerković iz Hrvaške, dirigentka Branka Radošević Mitrović iz BiH-a in pianistka Marina Mikić iz Srbije.

Darinka Matić Marović (1937–2020). Foto: Collegium Musicum Belgrade
Darinka Matić Marović (1937–2020). Foto: Collegium Musicum Belgrade

Mednarodni festival KotorArt – Don Brankovi dnevi glasbe – je nagrado Darinke Matić Marović ustanovil v spomin na eno najpomembnejših ustvarjalk na področju glasbene umetnosti v širšem mednarodnem prostoru. Podeljujejo jo umetnicam za njihova dela in dosežke, ki predstavljajo izjemen prispevek k razvoju glasbene umetnosti na območju nekdanje Jugoslavije.

Skoraj polstoletna dirigentska kariera
Dirigentka in profesorica Darinka Matić Marović iz Kotorja v Črni gori je bila prva rektorica s kar petimi mandati na beograjski Univerzi za umetnost. V 45 let trajajoči dirigentski karieri je vodila več kot 10.000 koncertov po vsem svetu. Veljala je za steber domače kulture in umetnosti ter postavljala visoka merila novim generacijam umetnikov, so zapisali pri Carmini Slovenici.

Karmini Šilec bodo nagrado podelili 24. julija v Kotorju, v sklopu dogodkov Vox feminae na Trgu filozofov.