Predstavitev Threnosa mednarodni javnosti in podelitev nagrade bo potekala maja 2022 v Rotterdamu v sklopu Festivala O.

Ideja za projekt Threnos (za grlo), ki je imel sprva delovni naslov Rekvijem za živali, izhaja iz starogrške žalostinke, ki odmeva v klavnici, kjer se srečata marginalizirana žival in človek. Foto: Carmina Slovenica
Ideja za projekt Threnos (za grlo), ki je imel sprva delovni naslov Rekvijem za živali, izhaja iz starogrške žalostinke, ki odmeva v klavnici, kjer se srečata marginalizirana žival in človek. Foto: Carmina Slovenica

Predstava v izvedbi ansambla Choregie – novoglasbeno gledališče je bila v Sloveniji premierno predstavljena marca lani.

Glasbeno gledališče Zdaj je vodilno mednarodno tekmovanje prvih produkcij novih glasbenogledaliških del, ki nastajajo v profesionalnih produkcijskih hišah. Od leta 2008 je bilo tam izvedenih več kot tisoč premier nove opere in glasbenega gledališča, so sporočili iz Carmine Slovenice.

Skozi metaforo žalujočih živali
"Threnos (za grlo) je vznemirljiva predstava ne le zaradi rituala, v katerega vključi občinstvo, temveč tudi zaradi močnega sporočila. Zamisel o razumevanju narave in refleksiji družbe skozi metaforo žalujočih živali stoji kot izkušnja, v kateri je povezanost zagotovljena. Tudi glasbena kompozicija izstopa kot poziv k skupnostim in lepoti, ki ji močna forma postavitve daje navdihujoč medprostor za notranjo refleksijo,"
je v utemeljitvi zapisala strokovna žirija mednarodnega tekmovanja Music Theatre Now 2021.

Sorodna novica Carmina Slovenica z žalostinko za živali

Predstavo Threnos (za grlo) je ustvarila mednarodna umetniška zasedba, ob skladatelju Jacobu Cooperju in avtorici glasbenega in uprizoritvenega koncepta Karmini Šilec še pesnica Dora Malech, scenograf Dorian Šilec Petek, avtorica risb in videa Young Joo Lee, umetniška sodelavka Sidra Bell, kostumografka Tina Bonča in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.

Glasbo za 16 procesiranih glasov in elektroniko je zvočno oblikoval Danilo Ženko, videoprojekcije je vodil Grega Tanacek. Predstava je nastala v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor. Threnos je letos izšel na DVD-nosilcu, na voljo je tudi kot video na zahtevo.

To je druga nagrada Music Theatre Now za Karmino Šilec po v kategoriji Glasba onkraj opere nagrajeni predstavi Iz veka vekov ... v produkciji Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor iz leta 2008.