Björk ne bi bila Björk, če na podelitev ne bi prišla v, milo rečeno, nenavadni opravi. Foto: EPA
Björk ne bi bila Björk, če na podelitev ne bi prišla v, milo rečeno, nenavadni opravi. Foto: EPA
Ennio Morricone
Če so Morriconeja ljudje spoznali in vzljubili prav zaradi njegove filmske glasbe, pa mu je to otežilo pridobivanje ugleda znotraj same srenje skladateljev klasične glasbe. O tem 'ostrakizmu', ki so ga proti njemu izvajali 'zaresni' italijanski skladatelji, je Morricone večkrat tudi odkrito spregovoril. Riccardo Muti je bil tisti, ki je pomagal narediti konec temu neutemeljenemu snobizmu. V medijih je pel hvalo Morriconejevemu delu, kot zares veliko mojstrovino pa je označil delo Voci dal silenzio, ki ga je Morricone napisal pod vplivom terorističnih napadov 11. septembra 2001. Foto: EPA

Švedski kralj Carl Gustaf XVI. je islandski pevki Björk in italijanskemu skladatelju filmske glasbe Enniu Morriconeju v ponedeljek v Stockholmu izročil glasbeno nagrado polar. Nagrado, ki dobitniku prinese dva milijona kron (208 tisoč evrov), od leta 1992 podeljujejo po enemu predstavniku popa, jazza ali rocka ter enemu "klasiku". Letos sta govora v čast slavljencema prebrala igralec Stellan Skarsgård (Dobri Will Hunting) in Gudmundur Gunnarsson, oče ekscentrične pevke.

Petkratni nominiranec za oskarja, ki je na koncu dobil "samo" tistega za življenjsko delo
Moriccone je avtor nekaterih najbolj znanih filmskih skladb, na primer glavne teme iz filma Dober, grd, hudoben (The Good, the Bad and the Ugly) iz leta 1966, sodeloval je tudi s Sergiem Leonejem pri njegovih 'špageti vesternih' (npr. Velika tišina, Bilo je nekoč na Zahodu ...), v zadnjem času pa je med bolj znanimi film Malena iz leta 2000.

Po besedah žirije za nagrado polar je 81-letni skladatelj "razvil novo vrsto glasbe, ki je pol stoletja dajala ton filmski glasbi". Morricone je v svojih dolgoletni karieri delal z vsemi ključnimi režiserji , kot so Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci in Oliver Stone.

Ekscentrična ambasadorka Islandije
Björk (44) je žirijo navdušila z "globoko osebno glasbo in besedili, natančnimi aranžmaji in nezgrešljivim glasom". Uspelo ji je ustvariti nekaj povsem novega ter se uvrstiti na vrhove glasbenih lestvic najbolj poslušanih skladb. Poleg tega je posvojila moderno tehnologijo ter združila računalniški in klasični zvok, so zapisali člani žirije za nagrado polar.

Polarja sta lani dobila britanski rocker Peter Gabriel in dirigent José Antonio Abreu iz Venezuele, ki v domovini že 35 let vodi program za glasbeno izobraževanje mladine El Sistema. Nagrade je leta 1989 ustanovil Stig Anderson, zdaj že pokojni menedžer pop velikanov Abba (krstil jih je po svoji založbi - uganili ste, Polar). Prvi nagrajenec je leta 1992 postal Paul McCartney (tisto leto so bile nagrajene tudi zgoraj naštete države). Kasneje so se mu pridružili Dizzy Gillespie, Elton John, Bruce Springsteen, Ray Charles, Stevie Wonder, Bob Dylan, Isaac Stern, Karlheinz Stockhausen, Keith Jarrett in drugi.