Občinstvo lahko 15. septembra pričakuje izbor zanimivih aranžmajev pesmi, med katerimi bodo tiste najbolj znane in takšne, ki jih morda še niso slišali. Foto: Arhiv izvajalca
Občinstvo lahko 15. septembra pričakuje izbor zanimivih aranžmajev pesmi, med katerimi bodo tiste najbolj znane in takšne, ki jih morda še niso slišali. Foto: Arhiv izvajalca
Sorodna novica Michael Weiskopf: Nisem kakor imitatorji Elvisa, ne želim biti Bob Dylan

Ameriški glasbenik Michael Weiskopf se po štirih letih vrača v Slovenijo, s seboj pa bo tudi tokrat pripeljal zasedbo The Complete Unknowns, s katero bodo skupaj pričarali večer avtorske glasbe in del obsežnega kataloga legendarnega Boba Dylana. Koncert bo 15. septembra v Jazz Clubu na Ljubljanskem gradu, Weiskopf pa bo poslušalkam in poslušalcem predstavil gradivo s svojih samostojnih albumov in tudi povsem nove stvaritve, ki so nastale v času pandemije. Kako do brezplačne vstopnice do koncerta, boste izvedeli v okvirčku v novici.

"Vedno se rad vračam v Ljubljano – v mesto, v katerem našo glasbo sprejemate z odprtimi rokami in z veliko navdušenja. Veselimo se, da bomo ob tokratnem obisku znova videli stare prijatelje in spoznali nove," je ob tej priložnosti dejal Michael Weiskopf, ki je skupino The Complete Unknowns ustanovil s kolegom Randyjem Hudsonom. Ob njima so v "tribute" zasedbi še Stuart Sherman, Taka Shimizu, Klyph Black, Lauren Matzen in Enos Kugler (kot gost).

Zasedba velja za osrednjo ameriško glasbeno grupacijo, ki preigrava Dylanove skladbe iz različnih obdobij. Sezname skladb za koncerte ustvarjajo, po lastnih besedah "po občutku": "Nanje vedno umestimo nekaj znanih skladb in nekaj takšnih, ki jih Dylan še ni odigral v živo ali pa jih je izvajal le poredko. Največja težava imeti tribute skupino je ravno to, izbrati skladbe."

Nikoli. Če si Bob Dylan, si spoznal že dovolj ljudi v življenju, ni ti jih treba spoznavati še več.

Michael Weiskopf, na vprašanje, ali je kdaj osebno spoznal Dylana

"Dylan je na neki način podoben džezistom"
Ob prejšnjem obisku Ljubljane je Weiskopf v intervjuju za MMC o Dylanu govoril v analogiji s Shakespearjem. "Hamleta lahko postaviš v sodobne ali srednjeveške okoliščine, a se bistvo zgodbe vseeno ohrani. Če poslušaš tribute skupinam Eagles ali Queen, slišiš natanko isto glasbo, kot jo lahko slišiš na izvirnem albumu. Mi tega ne počnemo. Radi se zakopljemo v delo vseh glasbenikov, ki so sodelovali pri skupini Boba Dylana, preizkušamo različne instrumente. Dylan pušča veliko prostora za interpretacijo in stilizacijo, v nekem smislu je kot džez. Bistvo pesmi ostaja, z vsem drugim pa se lahko igraš in skladbo narediš za svojo na avtentičen način. Ne zanima me posnemanje, biti papagaj. Nisem kakor imitatorji Elvisa, ne želim biti Bob Dylan. No, mogoče si, a vem, da nisem."

Za sodelovanje v nagradni igri, v kateri lahko osvojite komplet dveh vstopnic za koncert Bob Dylan Tribute: Michael Weiskopf & The Complete Unknowns, odgovorite na naslednje vprašanje: Kako je naslov zadnjemu studijskemu albumu Michaela Weiskopfa, ki je izšel leta 2018?

Odgovor pošljite na naslov mmc-kultura@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov. Nagradna igra se konča 11. septembra ob 12. uri. Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj. Podelili bomo dva kompleta po dve vstopnici.

V preteklosti je bil Weiskopf član skupin The Lost Keys in The Psychedelic Summer, obe proslavljata glasbo 60. let. Poleg tega je izdal štiri samostojne avtorske albume, Insomnia, Suffering Fools, Love & Entropy in Lost in Amerika: 9 1/2 Stories, ter avtobiografsko knjigo Sharp Turns (2016).