Glasba
(6)

Poudarki

  • Novoletni koncert Orkestra Simfonika Vrhnika z gosti
  • Cankarjev dom Vrhnika: 6. januarja ob 17. in 20. uri
Ivan Cankar
V znamenju Cankarjevega leta je bilo že nekaj lanskih dogodkov. Med drugim so v Avli in Galeriji Cankarjevega doma na Vrhniki predstavili Cankarjev koledar 2018 in odprli razstavo ilustracij iz slikanice O človeku, ki je iskal srečo avtorice Zdenke Obal. Foto: dLib
Cankarjev dom Vrhnika
Drevišnji koncert v vrhniškem Cankarjevem domu bo doživel dve ponovitvi, in sicer ob 17. ter 20. uri. Povezovalka večera bo Monika Tavčar. Foto: zrss.si
Ivan Cankar: Novela doktorja Grudna
V sodelovanju z Radiem Ars je 25. januarja organizirano javno poslušanje radijske igre Vse za blagor domovine Igorja Torkarja, narejene po Cankarjevi Noveli doktorja Grudna v režiji Hinka Košaka. Foto: biblos.si

Dodaj v

Naj se Cankarjevo leto začne: novoletni koncert vrhniških simfonikov z gosti

Na Vrhniki dve ponovitvi koncerta v enem dnevu
6. januar 2018 ob 11:10
Vrhnika - MMC RTV SLO, STA

Prvi uradni dogodek ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja, s katerim stopamo v Cankarjevo leto, bo odzvanjal na njegovi rojstni Vrhniki, saj se mu bodo poklonili z današnjim 30. novoletnim koncertom Orkestra Simfonika Vrhnika z gosti.

Na koncertu v lokalnem Cankarjevem domu bo orkestru dirigiral Marko Fabiani, zborovodkinji pa bosta Darinka Fabiani in Katja Bajec Felc. Gosti novoletnega koncerta na Vrhniki bodo Mešani pevski zbor Mavrica in Mešani pevski zbor dr. Frančiška Lampeta Črni Vrh, kot solistka pa se jim bo pridružila mlada sopranistka Talita Sofija Komelj.

Glasbeni kritik Marijan Zlobec je o današnji solistki zapisal: "Talita ima močno odrsko prezenco, samozavest, nekoliko spogledljivosti, precej 'popra', na koncu pa še kak 'feferonček'," so spomnili na spletni strani orkestra.

Najbolj pestro na rojstni Vrhniki
Nasploh bo letošnje leto polno poklonov velikemu slovenskemu književniku. Še posebej pestro dogajanje se obeta na Vrhniki, Cankarjevem rojstnem kraju, prav tako pa bodo življenje in izročilo velikega kulturnika zaznamovali številni javni in zasebni zavodi, razstavišča, društva in posamezniki po vsej državi.


Cankar na valovih Radia Ars
Izpostaviti velja dogodke, ki se bodo do konca tega meseca v duhu jubileja zvrstili na Vrhniki. V avli tamkajšnjega Cankarjevega doma bodo 16. januarja odprli slikarsko razstavo Zakaj je polje jezero, ki je nastala ob sodelovanju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in 3. programa Radia Slovenija - Ars.

Nato bo 25. januarja prav tako v sodelovanju z Arsom sledilo javno poslušanje radijske igre Vse za blagor domovine Igorja Torkarja, narejene po Cankarjevi Noveli doktorja Grudna v režiji Hinka Košaka. V Cankarjevem letu bodo v maju in decembru izvedli še dva podobna dogodka.

Cankar, prelit na platno
Ljubiteljska slikarka, Vrhničanka Tatjana Verbič, se bo Cankarju poklonila predzadnji januarski dan. Odprtje njene slikarske razstave Zamolklozelena voda Močilnikova bo spremljalo branje Cankarjevih tekstov, ki ga bodo izvedli bralci Turističnega društva Blagajana. Pri društvu bodo podobna branja prav tako izvajali skozi vse leto.

Drevišnji koncert v vrhniškem Cankarjevem domu bo doživel dve ponovitvi, in sicer ob 17. ter 20. uri. S koncertom pa bo Orkester Simfonika Vrhnika 14. januarja gostoval tudi v ljubljanski Slovenski filharmoniji.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
henodarling
# 06.01.2018 ob 12:09
Ojoj...rakac navi

Sicer pa čestitke prirediteljem in vsem sodelujočim.
Lep način, da se poklonimo Velikim Slovencem.
tulumba
# 06.01.2018 ob 12:22
rakac...bodo, bodo ampak samo iz prvih dveh plat, ko je Ivan trgal solaže na Gibsonki in opletal z legendarnimi brkuzeljni..
...pa sej veš, kaj tebi razlagam...
Krasno .
MythBuster
# 10.01.2018 ob 16:27
pepieinschlag> Koliko današnjih slovenskih popevkarjev (če je že govor o glasbi) bi spravilo skupaj podoben tekst?
Ob tem, da se Cankar sploh ni imel za pesnika in je poezijo opustil.


Ojoj, groza, še dobro, da je opustil poezijo. Pesem nima ne rime, ne ritma... Je že bolje, da se je lotil proze in dramatike.
pepieinschlag
# 07.01.2018 ob 08:13
Šla si mimo mojega življenja
in si me gredoč pozdravila;
šla si, enkrat si se še ozrla,
samega si me ostavila.

Šla si mimo kakor tihe sanje,
in ob uri tisti sem spoznal,
da sem sam na vsem širokem svetu,
da sem sam bil, da sem sam ostal.

Zdaj stojim pred svojim pustim domom;
zame ni več pota ne ceste,
ti greš dalje, komaj še te vidim,
v soncu se bleščijo ti lasje.


Koliko današnjih slovenskih popevkarjev (če je že govor o glasbi) bi spravilo skupaj podoben tekst?
Ob tem, da se Cankar sploh ni imel za pesnika in je poezijo opustil.
Otman
# 06.01.2018 ob 15:55
Ni laž, da so zaigrali vse njegove pesmi:)
raknac navi
# 06.01.2018 ob 11:28
A to bodo Cankarjeve komade spilal al kako?
Kazalo