Zasedba Ekatarina Velika. Milan Mladenović (1958–1994) je na posnetku skrajno levo. Foto: Discogs
Zasedba Ekatarina Velika. Milan Mladenović (1958–1994) je na posnetku skrajno levo. Foto: Discogs

Na natečaj za nagrado se lahko z glasbenim delom prijavijo samostojni avtorji ali skupine vseh republik nekdanje Jugoslavije. V poštev pridejo glasbena dela, ki so bila objavljena med 30. junijem 2019 in 30. junijem 2020, besedila katerih so v enem izmed jezikov nekdanje skupne države. Za objavljena dela bodo obveljala tista, ki jih je avtor ali druga oseba trajno dala na voljo javnosti z njegovim dovoljenjem prek nosilca zvoka ali prek vsaj dveh digitalnih distribucijskih platform.

Zveneča imena v žiriji
Zmagovalca bo letos izbirala žirija v sestavi Darko Rundek (Haustor, Rundek Cargo Trio ...), Srđan Gojković Gile (Električni Orgazam) in Mirela Priselac Remi (Elemental). Podrobnosti natečaja so objavljene na spletni strani sklada Milana Mladenovića, kjer je mogoče oddati prijavo. Če bo žirija ocenila, da se nobeno izmed prijavljenih del ne ponaša z vrednotami, ki jih predstavlja Mladenovićeva nagrada, je letos ne bodo podelili. Trenutno je prijavljenih že več kot 100 avtorjev oziroma skupin, piše Blic.

Lani lovorika v roke Artan Lili
Nagrado bodo letos podelili drugič, lani so z njo ovenčali beograjsko nojzpop četverico Artan Lili, ki naj bi marca letos nastopila v Kinu Šiška, vendar je koncert prestavljen zaradi pandemije na za zdaj še nedoločen datum. Lovoriko jim je prinesla pesem D.E.P.R.A.

Podelitev na Mladenovićev rojstni dan
Nagrada Milana Mladenovića je bila ustanovljena z namenom spodbujanja glasbene ustvarjalnosti, ki jo odlikujejo karakteristike, značilne za umetniško zapuščino tega nepozabnega glasbenika. Ob ustanovitvi nagrade so se odločili, da jo bodo podeljevali vsakoletno na dan Mladenovićevega rojstva, torej 21. septembra.