Med prvimi je Neishi priložnost za večji javni nastop ponudil Mario. Foto: RTV SLO
Med prvimi je Neishi priložnost za večji javni nastop ponudil Mario. Foto: RTV SLO
Na koncertu Terrafolka je sodelovala kot pianistka, pevka in avtorica orkestracij. Foto: RTV SLO

Začetek septembra se je začel predvajati prvi Neishin videospot za singel Straight to the Moon, danes pa je izšel še njen prvi album Neisha. Njena založba jo napoveduje kot ploščo leta, zanimanje za glasbenico, ki se uveljavlja kot pianistka, vokalistka, aranžerka, komponistka in studijska glasbenica, pa je bilo veliko še pred izdajo prvenca. Ta glasbenim sladokuscem ponuja mešanico soula, r'n'b-ja in džeza, kot smo ga bili do zdaj navajeni pri tujih glasbenicah, kot so Norah Jones, Alicia Keys in Joss Stone.

Družinski ansambel na Poljanskem
Na glasbeni razvoj 23-letne glasbenice je že zgodaj vplivala njena velika družina, v kateri so tudi oče, brata in sestri igrali vsak svoj inštrument. Družinskemu ansamblu se je Neža, z imetniškim imenom Neisha, pridružila na klavirju, ki je ostal njeno glasbilo do danes, ko klavir in kompozicijo študira na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Med njenimi deli za komorne zasedbe, big bande in simfonične zasedbe tako med drugim najdemo Magmo, rapsodijo za klarinet in orkester, ki so jo orkester Slovenske filharmonije in solisti Akademije za glasbo krstno izvedli lani, Neisha pa na črno-belih tipkah poustvarja tudi glasbo klasičnih skladateljev.

Ne ustavlja se pred nobeno glasbeno zvrstjo
Poleg klasične glasbe pa se Neisha že vrsto let ukvarja s popom in rockom. Kot aranžerka, pevka in klaviaturistka je sodelovala z različnimi priljubljenimi izvajalci, kot so Anika Horvat, Trkaj in Melita Osojnik. S še bolj temperamentno glasbo se ukvarja s skupino Funtango, v kateri se je združilo pet navdušencev nad argentinskim tangom. Ob navduševanju poslušalcev z deli Astorja Piazzolle skupina izvaja vedno več avtorske glasbe, ki se ne ustavlja pri tangu, ampak črpa tudi iz klasike, džezovskih in etnoritmov.

Košček k uspehu Terrafolka
Neisha je sodelovala tudi na enem od najbolj hvaljenih glasbenih dogodkov zadnjega časa, ko je s simfoniki RTV Slovenija in Terrafolkom nastopila v Križankah. Za koncert je prispevala dve orkestraciji in k pisanemu glasbenemu mozaiku, ki se je zgodil drugi septemberski teden, prispevala tudi glas in glasbo, ki jo je izvabila iz klavirja.