'Nisem proti Jezusu, a imela sem 20 let in hotela sem delati svoje napake in nisem želela, da bi kdo umrl zame. Stojim za tistim 20-letnim dekletom, a sem se razvila,' desetletja pozneje razmišlja velika Patti Smith. Foto: EPA
'Nisem proti Jezusu, a imela sem 20 let in hotela sem delati svoje napake in nisem želela, da bi kdo umrl zame. Stojim za tistim 20-letnim dekletom, a sem se razvila,' desetletja pozneje razmišlja velika Patti Smith. Foto: EPA
Z režiserjem Darrenom Aronofskim na londonskih premieri Noeta. Foto: EPA

Novica o dogodku, ki je napovedan za 13. december, prenašala pa ga bo tudi italijanska televizija, je presenetila mnoge, saj je bila Smithova pred desetletji med skupino katoličanov osovražena, označili so jo za bogokletno in zahtevali prepoved njene glasbe. Spet drugi so v uvodu omenjene vrstice mnogi vzeli za življenjsko vodilo, z njimi so se poistovetili mnogi mladi, ki so v 70. pred svojimi predmestnimi življenji, v katera se jim nikakor ni uspelo vklopiti, pribežali v metropolo New York v iskanju sorodnih "neprilagojenih" duš.

Odraščala pri Jehovovih pričah
Kot pišejo pri Guardianu, Smithova v skladu s svojim pankerskim slovesom s "papeškim koncertom" spet dviga prah, a, zanimivo, nikogar ne moti, kadar nastopa za dalajlamo. Seveda je drugače, saj je budizem neki sistem verovanj, ne organizirana vera, proti kakršnim se je Patti nekoč goreče bojevala, a dalajlama je, tako kot papež Frančisek, duhovni vodja. Sama je bila sicer vzgojena kot Jehovova priča, kar je nekoč opisala kot "strogo vero".

Kot je Patti Smith na predvajanju biblijskega epa Noe (za letošnji film Darrena Aronofskega je napisala pesem Mercy Is) povedala v odgovoru novinarja omenjenega časopisa na vprašanje o tem, kako se ji zdi, da so zaradi nastopa v Vatikanu mnogi njeni oboževalci razburjeni:

"Ne bom igrala papežu. Morda ga sploh ne bo tam! Bo pa gotovo gruča kardinalov. Gre za božični koncert za ljudi, ki ga bo prenašala televizija. Papež Frančišek mi je všeč in z veseljem bom pela zanj. Vsak, ki me omejuje na neko vrstico izpred 20 let, je bedak! Bila sem strogo versko vzgojena in prva beseda na moji prvi plošči je Jezus. Veliko sem premišljevala o tem. Nisem proti Jezusu, a imela sem 20 let in hotela sem delati svoje napake in nisem želela, da bi kdo umrl zame. Stojim za tistim 20-letnim dekletom, a sem se razvila. Pela bom svojemu sovražniku, če bom želela! Nočem, da me omejujejo, in počnem, kar koli že hočem, posebej pri mojih letih ... oh, upam, da tu ni kakih malih otrok."

Na odru z nuno, ki poje
68-letna pesnica, glasbenica in vizualna umetnica, ki je pred nekaj leti izdala izjemno knjigo spominov Pač mulca, v kateri je opisala svojo pot do umetniške zrelosti in mladostno razmerje z zdaj pokojnim fotografom Robertom Mapplethorpom, ki se je razvilo v trdno prijateljstvo, je papeža spoznala lani, ko sta se rokovala na trgu sv. Petra. Očitno je "botra panka" na Frančiška naredila tak vtis, da ji je namenil čast nastopanja na božičnem koncertu. Zanimivo, na odru se ji bo pridružila sestra Christina Scuccia, nuna, ki je zmagala na italijanski različici The Voice, na kateri je, spet zanimivo, priredila Madonnino uspešnico Like A Virgin, nekoč sprejeto kot bogokletno.