Prince je v svoji bogati karieri nanizal vrsto nepozabnih uspešnic. Foto: Reuters
Prince je v svoji bogati karieri nanizal vrsto nepozabnih uspešnic. Foto: Reuters
Prince na NBA-tekmi v kalifornijskem Oaklandu marca letos. Foto: EPA
Prince je sodeloval s številnimi glasbeniki - na fotografiji med nastopom z Beyonce leta 2004. Foto: Reuters
Umrl je glasbeni velikan Prince

in ikono funka. Star je bil 57 let.

Snemalni studio stoji na glasbenikovem posestvu Paisley Park, kjer ima tudi svojo vilo.

Kot poroča TMZ, je bil pevec v zadnjem času šibkega zdravja. Pretekli petek je njegovo zasebno letalo zasilno pristalo v Illinoisu, pevec pa je krajši čas preživel v zdravniški oskrbi.

Njegov predstavnik za medije je takrat potrdil, da je glasbenika mučila "huda oblika gripe", zato so zasilno pristali, a je Prince že naslednji dan stal na odru na koncertu v Atlanti in oboževalcem zagotovil, da je z njim vse v redu.

Prince Rogers Nelson se je leta 1958 rodil v Minneapolisu v Minnesoti. Prvo pesem je napisal pri rosnih sedmih letih, svoj debitantski album For You pa je izdal leta 1978. Kmalu so sledili še Prince (1979), Dirty Mind (1980) in Controversy (1981). Že ta prva tetralogija je zapečatila glasbenikov prepoznavni slog: funkovski ritmi v kombinaciji s provokativnimi, seksi besedili in srce parajoče ljubezenske balade, odpete v čistem falzetu.

V "mainstream" se je dokončno prebil s petim studijskim albumom 1999, ki je izšel leta 1982. Z njega se je na lestvice prebilo več pop in plesnih singlov, vključno z Little Red Corvette in naslovno uživaško plesno himno.


Pop titan osemdesetih

Dve leti pozneje je izdal album, ki je bil v resnici glasbena podlaga njegovemu filmskemu debiju, in ki ga je izstrelil v glasbeno stratosfero, v rang ikon, kjer sta prebivala Michael Jackson in Madonna. Govorimo seveda o ploščku Purple Rain, velikopotezni glasbeni podlagi za polavtobiografsko zgodbo o rockerju iz Minneapolisa, ki se mora izviti iz travmatičnega, nasilnega družinskega okolja. V istoimenskem filmu Škrlatni dež (1984) je Prince nastopil tudi kot igralec.

Na albumu je bilo kar pet singlov, med drugim When Doves Cry in Let’s Go Crazy, kar ga je izstrelilo na prvo mesto Billboardove lestvice. Naslovna balada je priplezala do drugega mesta lestvic, danes pa velja za eno najprepoznavnejših rockovskih himn vseh časov. (Celoten album pa je pogosto pri vrhu seznamov najboljših ploščkov filmske glasbe.)

Skupno je Prince, ki je med svojo kariero uporabljal kar nekaj umetniških imen, posnel 39 studijskih albumov, prodal več kot 100 milijonov plošč, bil nagrajen z osmimi grammyji in zlatim globusom ter bil član dvorane slavnih rock'n'rolla.

Prince je bil vsestranski - poleg tega, da je igral več instrumentov, je bil tudi tekstopisec in igralec, na glasbeni sceni pa je veljal za ikono več kot 30 let. Njegova glasba je bila mešanica rocka, R&B soula, funka, hip hopa, disca, džeza in popa.



Umrl je glasbeni velikan Prince