Nagrade so podelili 3. junija. Na fotografiji slovenska džezovska vokalistka Mirna Bogdanović, ki živi in deluje v Berlinu. Foto: Spletna stran Mirne Bogdanović
Nagrade so podelili 3. junija. Na fotografiji slovenska džezovska vokalistka Mirna Bogdanović, ki živi in deluje v Berlinu. Foto: Spletna stran Mirne Bogdanović

V Nemčiji so na pobudo tamkajšnjega ministrstva za kulturo letos vzpostavili nove nagrade za džez. Ministrica za kulturo Monika Grütters je ob tem dejala, da so se z vzpostavitvijo nemških nagrad za džez poklonili raznoliki, ustvarjalni in komunikativni moči te glasbene zvrsti.

"Džezovska scena je vselej gradila mostove med različnimi kulturami in bila na strani poguma, izmenjav in sodelovanja – hkrati pa je odraz naše pluralne družbe. Točno to svetovljanskost si želimo podpirati v prihodnje," je dejala.

Iz Sarajeva v Ljubljano, Celovec in Berlin

V Sarajevu rojena Mirna Bogdanović je sprva študirala klasični klavir na ljubljanski akademiji za glasbo, nato džezovsko petje na deželnem konservatoriju za džez in popglasbo v Celovcu, izobraževanje pa je leta 2017 sklenila na berlinskem džezovskem inštitutu. Že devet let živi in dela v Berlinu.

Nagrajenka je dejala, da je priznanja za prvenec izjemno vesela, napovedala pa je, da ji bo s skupino letos mogoče v živo prisluhniti tudi na Jazz festivalu Ljubljana.

Nagrada je namenjena osvetlitvi raznolike in kreativne džezovske scene, hkrati pa slavi tudi izjemne, umetniške in inovativne dosežke na področju džeza tako na nacionalni kot na mednarodni ravni. Nemške nagrade za džez podeljujejo v 31 kategorijah.

Zrel debitantski album
Mirna Bogdanović je žirijo prepričala s svojim debitantskim albumom Confrontation, ki ga je konec lanskega leta izdala pri manjši, neodvisni založbi iz Kölna Klaeng Records.

Ob izidu albuma so v recenziji Radia Študent zapisali, da je "zelo zrel, tudi izjemno sproduciran izdelek, ob katerem nikakor ne bi pomislili, da gre za debitantski album, vsekakor pa ne spada v kategorijo nerodnih, morda prehitro izdanih, skoraj šolskih debijev".

Poklon vplivnim imenom džeza
Za debitantski album je sicer na nemških nagradah za džez slavil tudi Joel Ross. Za glasbenika leta je bil razglašen Christian Lillinger, z nazivom skupina leta so počastili zasedbo Philipp Gropper's Philm, za razširjeno zasedbo so bili razglašeni Andromeda Mega Express Orchestra, nagrado za življenjsko delo pa so namenili lastniku največje koncertne agencije Karstenu Jahnkeju.