Med nastopajočimi na brezplačnem koncertu, ki se bo začel ob 21.00, so Polona Vetrih, Janja Majzelj, Marlena, Aphra Tesla, Primož Siter, Mef, Darko Nikolovski in Jani Kovačič.

Program koncerta praviloma sestavljajo pesmi o svobodi, uporu in strpnosti. Foto: BoBo
Program koncerta praviloma sestavljajo pesmi o svobodi, uporu in strpnosti. Foto: BoBo

Koncert brezplačen, a potrebujete vstopnico
Tudi za samo organizacijo koncertov stoji skupina umetnikov, v soorganizaciji s Festivalom Ljubljana in Mestno občino Ljubljana. Kot so pojasnili organizatorji, lahko na prizorišču na Kongresnem trgu, ki jim ga je skupaj s tehniko in varnostno službo za izvedbo dogodka posodil Festival Ljubljana, v skladu z veljavnimi ukrepi sprejmejo do 500 ljudi. Od tega je treba odšteti okoli 25 nastopajočih in tehnično ter varnostno osebje, tako da bo brezplačnih vstopnic za spremljanje dogodka s sedišč v resnici okoli 400. Pridobitev vstopnic je mogoča na spletni strani festivala.

Po napovedih bodo na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo nastopili Svetlana Makarovič in drugi umetniki, "ki jim je mar". "Z rdečimi zvezdami na prsih, simbolom upora in svobode nas bo pesem ponovno združila v nekdanjem tovarištvu, ki pozna resnično zgodovino te dežele, je ne potvarja in s ponosom govori o njej! Čas je, da združimo moči za boljši jutri, in ni ga, ki bi nas znal bolje združiti kot pesem," piše v napovedi na spletni strani Festivala Ljubljana.

Poleg že navedenih bodo na oder na Kongresnem trgu stopili še Miha Bezeljak, Ivan Peternelj, Višnja Fičur, Maša Siter in Maša Kagao Knez, za glasbeno spremljavo pa bodo poskrbeli Joži Šalej, Jelena Ždrale, Andrea Pandolfo, Gregor Cvetko in Blaž Celarec.

Glede napovedanega nastopa Orlekov, za katerega so člani skupine medije opomnili, da ni bil dogovorjen, pa so organizatorji pojasnili, da je prišlo do neljube napake pri oblikovanju plakatov in napovedi, za kar jim je žal. So pa dodali, da bo na nocojšnjem koncertu nastopil član zasedbe Vlado Poredoš.

Na vsakoletnem koncertu številni obiskovalci organizatorje podprejo s tem, da oblečejo majico z rdečo zvezdo ali zvezdo nosijo okoli vratu. Foto: BoBo
Na vsakoletnem koncertu številni obiskovalci organizatorje podprejo s tem, da oblečejo majico z rdečo zvezdo ali zvezdo nosijo okoli vratu. Foto: BoBo

Smrt fašizmu, svoboda narodu
Simbol rdeče zvezde za Svetlano Makarovič ne pomeni simbola totalitarizma, je predlani poudarila v intervjuju za Radio Koper. "Simbol rdeče zvezde je bil neštetokrat zlorabljen. Tako kot je bil zlorabljen simbol križa. Tukaj vidim vzporednico. Kristus naj bi dejal, če imaš dve srajci, daj eno tistemu, ki nima nobene. Socializem pravi, če imaš tri srajce, daj vsaj eno tistemu, ki nima nobene. Potem pa pride ta nagnusni trampovski desničarski kapitalizem, ki pravi, ker imam 100 srajc, mi to daje pravico, da revežu vzamem zadnjo in si z njo obrišem rit."

Podčrtala je še, da so v nekdanji državi Jugoslaviji zlorabili rdečo zvezdo. "Partizani je niso zlorabljali, v časih informbiroja pa je bila neštetokrat zlorabljena. Goli otok je strašna zloraba rdeče zvezde. Kot napovem v svojem šansonu Kladivo in nakovalo, bodo prihodnost krojili trije svetli meči novega sveta – bratstvo, enakost, svoboda. In ko rečem pred občinstvom Smrt fašizmu, zagrmi iz občinstva Svobodo narodu. In jaz potem to razširim – svobodo vsakemu narodu, vsaki veroizpovedi, in se zavzemam tudi za begunce."