Foto: Cankarjev dom
Foto: Cankarjev dom

V CD-ju za nocoj napovedujejo "nov napad norveškega džeza", ki bo v Klubu Cankarjevega doma (CD). Norveški basist in skladatelj je znan po razkrivanju glasbenih skrivnosti barvitih norveških pokrajin, opisujejo. Že večkrat ga je bilo mogoče videti v Ljubljani.

Flatnu (akustični in električni bas, kompozicije) se bodo na odru pridružili Mette Rasmussen (altovski saksofon), Atle Nymo (tenorski saksofon, Bb klarinet, bas klarinet), Erik Kimestad (trobenta), Oddrun Lilja Jonsdottir (električna kitara, glas), Joakim Rainer Petersen (klavir, sintetizator) in Olaf Olsen (bobni, tolkala).

Eklektični glasbeni svet
Glasbenik, ki je sodeloval v zasedbah, kot so The Thing, Atomic in Free Fall, "s tem novim in vznemirljivim bendom razvija svoj eklektični glasbeni svet, vizijo, ki dopušča medsebojno zlivanje različnih žanrov in tradicij. Glasba se navdihuje tako v džezu in avantgardi kot v glasbi sveta in psihedeličnem rocku", so zapisali v CD-ju.

Zasedba, ki bo nastopila nocoj v Cankarjevem domu. Foto: Cankarjev dom
Zasedba, ki bo nastopila nocoj v Cankarjevem domu. Foto: Cankarjev dom

Vse skladbe za novi sestav so posvetilo krajem, s katerimi ga po številnih letih turnej in delovanja v Chicagu in Austinu povezujejo tesne vezi. Zaradi okoliščin, povezanih z dogodki leta 2020, se je iz ZDA vrnil na rodno Norveško, kjer ustvarja v Trondheimu. Zasedba, ki jo je ustanovil ob naročilu festivala Vossajazz, združuje nekatere od najbolj vsestranskih skandinavskih džezovskih glasbenikov. Septembra lani so na festivalu predstavili nov album (EXIT) KNARR.

Odisejada z vikinško ladjo
Kot piše v spremnem besedilu albuma, "si potovanje basista in skladatelja lahko predstavljate kot odisejado z vikinško ladjo klasične gradnje 'knarr', ki se je odlikovala po sposobnosti dolge plovbe, veliki hitrosti in izjemni vzdržljivosti v neurju".

Kompozicija se členi na šest destinacij njegove poti – posvetilo ljudem, glasbi in krajem, ki so ga zaznamovali, še piše v spremnem besedilu.