Dogajanje na Festivalu Radia Študent: Tresk#13

Tresk#13 - obračun neodvisne glasbe in založništva predstavlja vzhajajoča imena domače urbane glasbe, program prinaša klubski večer, v Kinu Šiška bo koncertni večer, v prostorih Cirkulacije 2 bo na ogled razstava, na Stritarjevi ulici sejmišče, pripravljajo pa tudi delavnice in predavanja.

Tudi o diskrepancah med digitalnim in fizičnim občinstvom
Festivalsko dogajanje se je začelo že v sredo, ko so v etru Radia Študent Vuk Ćosić, Luka Prinčič in Brandon Rosenbluth z Luko Seliškarjem spregovorili o Umetnosti novih dvajsetih. Okrogla miza je bila namenjena debati o diskrepancah med digitalnim in fizičnim občinstvom, o zmanjšani vlogi založništva, o prehodu od tradicionalnih pristopov k uporabi softvera in vprašanju originalnosti.

Rok Zalokar je predstavil nov album Speak Your Body. Foto: Radio Prvi/Tone Jurca, Radio Prvi
Rok Zalokar je predstavil nov album Speak Your Body. Foto: Radio Prvi/Tone Jurca, Radio Prvi

Drugi dan so na SIGIC organizirali brezplačno delavnico o rokovanju z vinilom, ki jo je vodil DJ Woo-D. Dogajanje se je nadaljevalo v Cirkulaciji 2, kjer so že tradicionalno podelili nagrade Treskovega vizualnega natečaja v kategorijah: najboljši videospot, najboljša podoba albuma, najboljši glasbeni plakat in najboljša dokumentacija glasbenega dogodka.

Z njim želijo "prispevati k prepoznavanju pomembnosti kvalitetno oblikovanih fizičnih in digitalnih nosilcev glasbe, spremljevalnega promocijskega materiala in dokumentacije glasbenih dogodkov", so še napisali na spletni strani. Po razglasitvi zmagovalcev je nastopil Rok Zalokar, ki se je predstavil z novim album Speak Your Body.

Dogajanje se bo nadaljevalo v jutri, ko bo mogoč obisk delavnice Zvočnost od ideje do realizacije z Jako Bergerjem, ki bo spregovoril o tem, kako pripeljati lastno zvočno estetiko od ideje do plošče in ustvariti unikatno zvočno govorico. Zvečer bo v Kinu Šiška koncert, na katerem bodo nastopili INSAN, KLINCI, PAGAT in Arlo Zaria.

Foto: Branka Resnik
Foto: Branka Resnik

Letošnji Tresk se bo zaključil v soboto, ko bodo na Stritarjevem trgu priredili že tradicionalno sejmišče, ki združuje široko paleto domače glasbeno-založniške scene. Dogajalo se bo tudi v SIGIC, kjer bo član Veselih dihurčkov Črt Batagelj, predaval o tem, "kaj vse je potrebno, da se izpelje dogodek z vizijo", ter v klubu Channel Zero, kjer se bodo organizatorji in udeleženci s plesno glasbo Babilonske, N/OBE, dvidevata in KATCHE poslovili od letošnjega festivala.