Maestro je v prestolnici Bosne in Hercegovine tako že dirigiral leta 1997 in zatem še leta 2009, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Tokratni koncert bo v dvorani Narodnega gledališča Sarajevo 11. oktobra.

Foto: EPA
Foto: EPA

Koncert pod Mutijevim vodstvom sta napovedala direktor filharmonije Vedran Tuce in veleposlanik Italije Marco Di Ruzza.

Poudarila sta, da lahko dogodek štejejo kot darilo Sarajevu, njegovim prebivalcem ter celotni Bosni in Hercegovini, pa tudi kot priložnost za nadaljnjo krepitev kulturnih odnosov med državama.

Ob tem sta spomnila na tradicionalni novoletni koncert Sarajevske filharmonije, ki je imel nazadnje izrazit italijanski pečat zaradi solistke sopranistke Martine Bortolotti, ki je izvedla nekatere znane operne arije.

Sorodna novica Maestro Muti: Italija je ena od držav z najmanj orkestri na svetu

"Kot ima vsaka pravljica svojo dobro vilo"
"Razmišljal sem, kaj bi pripravil za stoti rojstni dan, saj se to zgodi enkrat v življenju. Pomislil sem na slavnega dirigenta in omenil njegovo ime. Tako se je začela čarovnija. In kot ima vsaka pravljica svojo dobro vilo, je tako tudi tokrat, vila pa je Sarajka Amela Zec Filipović, dolgoletna uslužbenka veleposlaništva Italije v BiH-u, ki se je uspešno pogajala z maestrom Mutijem in njegovo ženo Cristino Mazzavillani Muti,"
je povedal Tuca po poročanju portala Radio Sarajevo.

Italijanski veleposlanik je ocenil, da bo koncert Italiji omogočil, da vnovič potrdi svojo vlogo ene od privilegiranih kulturnih partneric BiH-a, ki je pustila neizbrisen pečat v zgodovini te države in dvostranskih odnosov.

Muti bo v Sarajevo prispel tretjič. Leta 1997 je izvedel koncert z orkestrom in solisti milanske Scale v dvorani Skenderija, v kateri so interpretirali znamenito Deveto simfonijo Ludwiga van Beethovna.

Priznanje ključ mesta Sarajevo
Zatem je leta 2009 gostoval z orkestrom in zborom Maggio Musicale Fiorentino na koncertu Poti prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva v polni dvorani Zetra. Na koncertu v spomin žrtvam Srebrenice so nastopili tudi otroci iz BiH-a. Takrat je Muti prejel priznanje ključ mesta Sarajevo.