14. 5. ob 20.00
3. program Radia Slovenija - Ars

Na prvem koncertu v Komornem studiu se je s skladbami za violo da gamba predstavil Domen Marinčič, na drugem pa trio harfista Xavierja de Maistra v Sloveniji. Na tretjem v vrsti koncertov v Komornem studiu pa se bosta predstavila Oksana Pečeny Dolenc in Matic Dolenc. Gre za uveljavljena solista in komorna glasbenika, sicer tudi zakonca, ki pogosto igrata v duetu.

Od liričnih do plesnih skladb iz različnih obdobij
Izvedla bosta spored del od Johanna Sebastiana Bacha in Niccoloja Paganinija do Pabla de Sarasateja in Astorja Piazzolle ter tako poslušalce popeljala na glasbeno potovanje z raznovrstnimi – liričnimi, občutenimi, dinamičnimi, dramatičnimi in plesnimi – skladbami. Slišati bo mogoče še dela Fritza Kreislerja, Heitorja Villa-Lobosa, Jacquesa Iberta, Johna Williamsa in drugih skladateljev, so še zapisali na radiu Ars.

Oksana Pečeny Dolenc in Matic Dolenc pogosto nastopata skupaj.Foto: ARS/osebni arhiv
Oksana Pečeny Dolenc in Matic Dolenc pogosto nastopata skupaj.Foto: ARS/osebni arhiv

Violinistka Oksana Pečeny Dolenc se je rodila v ukrajinski prestolnici, kjer je z glasbeno izobrazbo začela na Specialni šoli za nadarjene otroke. Ob razpadu Sovjetske zveze je pri osmih letih z družino prišla v Maribor, kjer je nadaljevala šolanje na Srednji glasbeni šoli v razredu svojega očeta, violinskega pedagoga Tarasa Pečenyja. Violino je študirala na Univerzi za glasbo v Gradcu pri profesorju Borisu Kušnirju, nato je študij nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Primožu Novšaku. Kot študentka je bila od leta 2003 koncertna mojstrica Komornega in Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo v Ljubljani, leta 2004 je prejela študentsko Prešernovo skladbo. Leta 2007 je z odliko diplomirala in prejela diplomo Summa cum laude za umetniške dosežke v času študija. Leta 2013 je postala koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra SNG Maribor, pogosto izvaja tudi solistične nastope z orkestri doma in na tujem, snema s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter igra v več komornih skupinah.

Prenos bo tokrat prvič potekal iz glasbenega studia 22 Regionalnega centra RTV Slovenija v Mariboru. Urednica prenosa je Tjaša Krajnc. Foto: ARS/osebni arhiv
Prenos bo tokrat prvič potekal iz glasbenega studia 22 Regionalnega centra RTV Slovenija v Mariboru. Urednica prenosa je Tjaša Krajnc. Foto: ARS/osebni arhiv

Kitarist Matic Dolenc je z učenjem igranja na klasično kitaro začel na Glasbeni šoli Kranj, po dvanajstih letih šolanja je nadaljeval študij kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2018 z odliko diplomiral. V času šolanja se je udeležil več državnih in mednarodnih kitarskih tekmovanj in osvojil vrsto nagrad. Pogosto igra v komornih zasedbah, največ v duetu z ženo. Redno sodeluje tudi z orkestrom SNG Maribor pri glasbeno-scenskih predstavah in na simfoničnih koncertih. Veliko pedagoških izzivov in ustvarjalnega veselja doživlja pri delu z mladimi na glasbeni šoli Rista Savina v Žalcu, kjer poučuje kitaro.

V sklopu neposrednega prenosa koncerta drevi ob 20. uri bo mogoče spremljati še pogovor z glasbenikoma.