Gledalci jo bodo lahko spoznali tudi z osebne plati v interpretaciji dolgoletne raziskovalke njene zapuščine dddr. Mire Delavec Touhami.

Spominska soba na gradu Turn pri Preddvoru. Foto: arhiv avtorice
Spominska soba na gradu Turn pri Preddvoru. Foto: arhiv avtorice

Letos mineva 170 let od smrti prve slovenske pesnice, pisateljice, pianistke in skladateljice Josipine Urbančič, znane pod psevdonimom Turnograjska, ker je živela na gradu Turn v Preddvoru. Ob lanski 190-letnici rojstva je bil organiziran že drugi znanstveni simpozij na temo njenega življenja in ustvarjanja ter izdan zbornik s podnaslovom Prva dama slovenskega rodoljubnega Olimpa, ki sta ga uredila dddr. Mira Delavec Touhami in dr. Franc Križnar.

Oddaja Opus

ob 23. uri na I. programu TVS

Scenaristka in urendica Darja Korez Korenčan

Josipina je žal umrla že pri enaindvajsetih letih, zato seveda ni mogla zapustiti prav obsežnega opusa, bila pa je predana narodni emancipaciji Slovencev, pisala je v slovenskem jeziku, njena dela poudarjajo samostojne, narodno zavedne in neodvisne ženske like, ki sledijo lastnim prepričanjem.

Vsestransko angažiranost te mlade dame že dve desetletji raziskuje trikratna doktorica znanosti Mira Delavec Touhami, ki je med drugim o njej izdala dve znanstveni monografiji in na gradu Turn uredila spominsko sobo.

V 1. delu oddaje Opus bodo gledalci ob igranih prizorih, pripovedi raziskovalcev in skrbnika rokopisne zbirke NUK Marijana Ruperta spoznali življenje Josipine Urbančič, ki se je šolala na domu. Njena učitelja sta bila Lovro Pintar in Alojz Potočnik, slednji jo je učil igranja na klavir in komponiranja. Ko je prek svojega učitelja Lovra Pintarja spoznala mladega pesnika Lovra Tomana, ki je imel službo v Gradcu, sta si v treh letih izmenjala okrog 1100 pisem, večinoma ljubezenske vsebine, kar velja za najobsežnejšo ohranjeno korespondenco v slovenskem jeziku.

Foto: NUK
Foto: NUK

Po vpogledu v žal kratko, a razgibano življenje Josipine Urbančič Turnograjske, se v drugem delu oddaje osredotočimo na glasbo, ki jo je ustvarjala. Vedeti je treba, da se je izobraževala le na domu, da je najprej muzicirala na klavirju oz. glasovirju, kot so mu takrat rekli, kmalu pa poprijela tudi za pero in napisala prve miniature, krajše skladbe salonskega tipa, namenjene predvsem izvajanju na družinskih praznovanjih. Rada je uglasbila tudi pesmi svojega moža Lovra Tomana, ki so opevale naravo in ljubezen in so bile napisane v slovenskem jeziku, zato je v tem pogledu narodnostnega prebujanja orala ledino.

O njenih skladbah poleg muzikologa dr. Franca Križnarja spregovori še izr. prof. na AG-ju v Ljubljani Anton Potočnik, ki rad izvaja njene salonske skladbe, za našo oddajo je eno od njih izvedel na svoj virginal, vokalno pa jo je interpretirala Neža Močnik.

Josipina in Lovro sta prek pisem vzpostavila trdno vez, o njuni zvezi je sredi 19. stoletja govorila vsa Kranjska. Po treh letih znanstva je bil določen datum poroke, a se poroka ni zgodila, saj je bila zaradi zahtev Lovra Tomana po višji doti prestavljena. Čez nekaj mesecev sta se potem le poročila v kapeli na gradu Turn.

Mira Delavec Touhami interpretira lik Josipine Turnograjske. Foto: arhiv avtorice
Mira Delavec Touhami interpretira lik Josipine Turnograjske. Foto: arhiv avtorice

V ustvarjalni svet Josipine Turnograjske nas bo popeljala Mira Delavec Touhami, ki se je odločila, da bo obudila njen lik in mu vdihnila življenje, saj jo je Josipinina zgodba tako impresionirala, da jo želi prenesti tudi na vse obiskovalce gradu Turn v Preddvoru ter tja privabiti tudi tujce, še posebej se je povezala z društvom avstrijsko-slovenskega prijateljstva Gradec. Po poroki z Lovrom Tomanom, pesnikom in politikom se je namreč Josipina z materjo in bratoma preselila v Gradec, kjer je žal rodila mrtvega otroka in kmalu po porodu umrla. Njen grob v Gradcu so kasneje že hoteli prekopati, saj nihče ni plačeval najemnine, na srečo pa je skrb zanj prevzela Mira Delavec Touhami.

Neža Močnik in Anton Potočnik izvajata pesem Tri rožice na gradu Turn. Foto: arhiv avtorice
Neža Močnik in Anton Potočnik izvajata pesem Tri rožice na gradu Turn. Foto: arhiv avtorice

V oddaji lahko slišimo tudi Josipinino Zdravljico v izvedbi vokalne zasedbe Kokrčan pod vodstvom Ignaca Gorjanca.

Leta 2022 je vse ohranjene skladbe za klavir solo Josipine Turnograjske na novo transkribiral in priredil skladatelj, pianist in pedagog Bojan Glavina, izdala pa založba Bogataj v sodelovanju s Kulturnim društvom Josipine Turnograjske iz Preddvora.

Na programu Ars Radia Slovenija so se celostno lotili glasbene zapuščine Josipine Turnograjske in skupaj z založbo RTV Slovenija izdali zgoščenko z naslovom Na gladini spomina, na kateri so še skladbe Miroslava Vilharja, ki se je prav tako zgledoval pri salonski plesni glasbi srednjeevropskih dežel. Gre za programski in založniški projekt, o katerem sta spregovorila urednik Uredništva za resno glasbo na Radiu Slovenija Gregor Pirš in urednica za komorno glasbo Tjaša Krajnc. V oddaji bomo slišali iz Komornega studia Radia Slovenija tudi dve klavirski skladbi v izvedbi pianista Klemna Golnerja in samospev v izvedbi sopranistke Nine Kompare Volasko in pianista Klemna Golnerja.

Čeprav skladbe Josipine Turnograjske sodijo med preprostejše, so gotovo pomemben kamenček v mozaiku prebujanja slovenstva in utiranja poti ženskim ustvarjalkam, tako literarnim kot glasbenim.