Ob tej priložnosti so pripravili tudi dneve odprtih vrat – do 25. novembra bodo s koncerti in različnimi dogodki prikazali svoje pedagoško, umetniško in znanstvenoraziskovalno delovanje.

Foto: Akademija za glasbo/Otton Zajec
Foto: Akademija za glasbo/Otton Zajec

Po besedah dekana Marka Vatovca so s prenovljenimi prostori izjemno zadovoljni. "Bili smo veseli, da smo lahko že v času prenove tesno sodelovali s projektantom, tako da smo obiskali akademijo Franza Liszta, ki je nastanjena v podobni zgradbi, kot je Kazina, in je bila ravno tako pred časom obnovljena. Tam smo si lahko ogledali delovanje celotne infrastrukture, ki je za tako dejavnost potrebna, tako da palača Kazine v veliki meri ustreza našim potrebam."

S svojo dejavnostjo sicer akademija še naprej ostaja v prostorih Glasbene matice Ljubljana na Vegovi in Gosposki ulici, iz stavbe na Starem trgu pa so se izselili.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poimenovanje dvoran: Od Marijana Lipovška do Dubravke Tomšič Srebotnjak
Nekatere prostore oziroma dvorane in predavalnice so poimenovali po osebnostih, ki so zaznamovale njeno delovanje oziroma slovensko glasbeno življenje, med drugim po pevcu Juliju Betettu, skladatelju Marijanu Lipovšku, triu Lorenz, glasbenem zgodovinarju Primožu Kuretu, pedagoginji Bredi Oblak in pianistki Dubravki Tomšič Srebotnjak.

V palači imajo tudi svoj studio, ki je povezan z vsemi dvoranami in omogoča snemanje prireditev, ter učilnico za elektroakustično glasbo. V palači bodo od zdaj lahko prirejali nekatere koncertne cikle, denimo komorne in solistične koncerte, s prizidkom za stavbo, ki bo dokončan v prihodnjih letih, pa bodo dobili še veliko koncertno dvorano, v kateri bo mogoče tudi delovanje akademijskega simfoničnega orkestra.

Z nocojšnjo slovesnostjo bodo na akademiji proslavili selitev v nove prostore, obenem pa se zahvalili vsem, ki so pripomogli k temu, da so po letih delovanja na različnih lokacijah dobili svoje prostore. V koncertnem delu bodo nastopili študenti in profesorji. Do 25. novembra bodo nato sledili še dnevi odprtih vrat z namenom, da delovanje akademije predstavijo tudi navzven.

Za konec dvodnevni znanstveni simpozij
Dnevi odprtih vrat se bodo sklenili z dvodnevnim mednarodnim znanstvenim simpozijem Odprimo vrata glasbeni umetnosti in znanosti, na katerem bodo s svojimi prispevki sodelovali umetniki, znanstveniki in strokovnjaki z različnih glasbeno-umetniških in glasbenopedagoških področij.

Prvi koraki k prenovi in izgradnji prizidka h Kazini so se zgodili leta 2014, ko je Univerza v Ljubljani kot investitor pristopila k izvedbi projekta za reševanje prostorske problematike vseh treh umetniških akademij. Ministrstvo je za ta namen v proračunu odprlo tri ločene projekte, za vsako akademijo pa je bila izdelana investicijska in projektna dokumentacija.

Foto: Akademija za glasbo/Otton Zajec
Foto: Akademija za glasbo/Otton Zajec

Investicija se je s prvotnih 25,2 milijona povišala na 38,2 milijona med drugim zaradi predhodno nastalih gradbenih stroškov za stavbo Kazine, ki niso bili zajeti v potrjenem investicijskem programu, ter zaradi povečanja stroškov gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del, ki so bili na novo ovrednoteni glede na rast cen gradbenih stroškov na trgu.

Pokazalo se je tudi, da bi bilo treba nadomestiti dotrajana glasbila, za kar je bilo predvidenih dobrih štiri milijone evrov.