Božena Glavak (1930-2022). Foto: Slovensko komorno glasbeno gledališče
Božena Glavak (1930-2022). Foto: Slovensko komorno glasbeno gledališče

Božena Glavak je s svojimi vrhunskimi umetniškimi poustvaritvami in celotnim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter mednarodni operni prostor, smo lahko slišali v radijski oddaji Mojstri samospeva, posvečeni priznani operni in koncertni pevki.

Rodila se je leta 1932 v Čakovcu na Hrvaškem. Petje je študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Kseniji Novak Kušej. Leta 1952 se je zaposlila kot članica opernega zbora SNG-ja Opera in balet Ljubljana, tri leta pozneje pa kot operna solistka. Postala je prvakinja ljubljanske Opere, na njenem odru pa je pela tudi še po upokojitvi decembra leta 1983.

Ko so ji leta 2020 podelili nagrado Sama Smerkolja, so o pevki zapisali, da je "s svojim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor".

Njena profesionalna pot se je raztezala čez pet desetletij, v tem času pa je z okrog 2600 nastopi poustvarila več kot devetdeset glavnih in nosilnih vlog ter okoli 30 stranskih oziroma manjših opernih vlog. "Predstavila se je tudi v mnogih oratorijih in samospevih. Obvladovala je najzahtevnejše mezzosopranske vloge in s svojim prodornim in izraznim glasom izjemnega tonskega obsega navduševala tako občinstvo kot kritike," so še zapisali o pevki, s "srečno kombinacijo pevskih, muzikalnih in igralskih kvalitet".

Božena Glavak je veliko nastopala v tujini. Prisluhnili so ji lahko ljubitelji glasbe tako rekoč po vsej nekdanji Jugoslaviji, pa tudi v Italiji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, v Luksemburgu, Belgiji, Švici, na Češkem in Slovaškem, v Rusiji in Ukrajini.

Dobitnica uglednih nagrad in odlikovanj
Prvi predsednik samostojne Hrvaške Franjo Tuđman jo je leta 1998 odlikoval z redom Danice hrvatske z likom Marka Marulića za zasluge na področju kulture. Dve leti pozneje pa jo je predsednik Milan Kučan odlikoval s častnim znakom svobode Republike Slovenije za življenjsko delo na področju operne poustvarjalnosti. Prejela je tudi Župančičevo nagrado (1997).

Do konca strastna ljubiteljica operne umetnosti
Božena Glavak je tudi v zadnjih letih še vedno strastno ljubila opero in ostala zvesta obiskovalka mnogih glasbeno-gledaliških predstav, svoje bogate izkušnje pa z navdušenjem predajala številnim mladim umetniškim kolegom.


Vabljeni k poslušanju oddaje Mojstri samospeva, ki so jo na programu Ars pripravili ob slovesu mezzosopranistke Božene Glavak.

Ob slovesu mezzosopranistke Božene Glavak