Oče pevke Mitch Winehouse in njen brat Alex, nekdanji fant Reg Traviss ter mati Janis žalujejo ob rožah, fotografijah in drugih spominih, ki so jih Amyjini številni oboževalci pustili pred njeno hišo v Londonu. Foto: Reuters
Oče pevke Mitch Winehouse in njen brat Alex, nekdanji fant Reg Traviss ter mati Janis žalujejo ob rožah, fotografijah in drugih spominih, ki so jih Amyjini številni oboževalci pustili pred njeno hišo v Londonu. Foto: Reuters
Winehousova si je naklonjenost kritikov pridobila že s prvencem Frank iz leta 2003, ki je bil nominiran za mercuryja, svetovno slavo (in pet grammyjev!) pa ji je prinesel album Back to Black (2006). Foto: EPA
Vse od trenutka, ko je vest o Amyjini smrti pricurljala v medije, so se poleg množice oboževalcev pred njenim domom na spletu začeli kopičiti tudi pokloni pevkinih slavnih prijateljev. Mark Ronson, producent drugega in prelomnega albuma Winehousove, je o pokojnici povedal: 'Bila je moja glasbena duša dvojčica in mi je bila kot sestra. To je eden najbolj žalostnih dni mojega življenja.' Komik in igralec Russell Brand je na svoji spletni strani zapisal: 'Izgubili smo lepo in nadarjeno žensko.' Foto: EPA
Čeprav je Amy v svoji kratki karieri posnela le dva albuma, je v glasbenem smislu močno zaznamovala prvo desetletje novega tisočletja in si pridobila številne oboževalce, ki ji sporočajo, da ne bo nikoli pozabljena. Foto: EPA
Slovo nadarjene Amy Winehouse

"Ne morem vam povedati, koliko nam to pomeni. Zaradi vas je vse skupaj veliko lažje," je povedal Winehouse, nekdanji taksist in ljubiteljski džezglasbenik, in dodal, da je zaradi izgube hčere ostal brez besed. "Za Amy je bila pomembna ena stvar, in to je bila ljubezen. Vse svoje življenje je posvetila družini in prijateljem in tudi vam," je še dejal množici, zbrani pred pevkinim domom v Camdnu. Tja sta prišla tudi Amyjina mati in brat, ki sta si ogledala rože in ostale predmete, ki so jih tja položili oboževalci.

Znanih je tudi nekaj novih podrobnosti o okoliščinah, v katerih je v soboto umrla Amy Winehouse. Mrtvo jo je v postelji našel osebni stražar, ki jo je šel po nekaj urah spanca zbudit.

Policija: Okoliščine pevkine smrti niso sumljive
Po navedbah policije je bila obdukcija trupla 27-letne glasbenice, ki so jo našli mrtvo na njenem domu v Camdnu na severu Londona, v ponedeljek. Sodno preiskavo o smrti britanske pevke Amy Winehouse so preložili na 26. oktober. Vzroka smrti niso sporočili, policija pa je poudarila, da ni umrla v sumljivih okoliščinah. S preložitvijo preiskave so njeni družini omogočili načrtovanje pogreba, ki bi v družinskem krogu lahko bil že v torek.
Pred njenim domom se je med koncem tedna zbralo na stotine oboževalcev pevke, ki se je je zaradi težav z odvisnostjo od alkohola in mamil prijel pridevnik "težavna". Pred njeno domovanje so oboževalci polagali rože, voščilnice in fotografije, pozabili pa niso niti na zanjo nepogrešljive cigarete in steklenice vodke.

Pogreb takoj, ko bo le mogoče
Po poročanju policije naj bi bila smrt Winehousove, ki je bila stara komaj 27 let, še nepojasnjena. Člani pevkine družine pa so v sporočilu za javnost zapisali, da so globoko užaloščeni zaradi izgube in je Amyjina smrt v njihovih življenjih pustila velikansko praznino.

Predstavnik družine Winehouse je sporočil, da bodo pogreb organizirali tako kmalu, kot bo le mogoče, a zaradi napovedane obdukcije in policijske preiskave, ki še poteka, točnega datuma še ni mogoče določiti. Večkratna dobitnica nagrad brit in grammy se je več let borila z odvisnostjo, ravno pred kratkim se je (spet) zdravila na kliniki, a policisti niso želeli povedati, ali je bila njena smrt neposredno povezana z mamili. Aretiran v povezavi s primerom ni bil nihče.

Višji policijski inšpektor Raj Kohli je povedal, da bi bilo neprimerno ugibati o vzroku smrti, hkrati pa je izrekel sožalje tako Amyjini družini kot tudi milijonom oboževalcev po svetu. Je pa znano, da je bila Amy v času smrti doma sama (tam je bil le še njen osebni stražar), dan prej je imela zdravniški pregled, na katerem naj bi se izkazalo, da je njeno zdravstveno stanje zadovoljivo. Nazadnje je s svojo varnostno ekipo govorila ob desetih zjutraj na dan smrti, njeno truplo pa je osebni stražar našel okrog štirih popoldne, ko naj bi bila mrtva že nekaj ur.

Winehousova je nazadnje javno nastopila v sredo zvečer, ko se je na odru prizorišča Roundhouse v Camdnu pridružila svoji krščenki Dionne Bromfield. Pevka je plesala s 15-letno Bromfieldovo in občinstvo pozvala, naj kupijo album mlade glasbenice.

Kot smo poročali, je Winehousova odpovedala svojo povratniško turnejo, potem ko je na odru v Beogradu, kjer jo je začela, uprizorila katastrofalen koncert, na katerem je bilo videti, da je preveč omamljena, da bi lahko stala na nogah, kaj šele pela. Tik pred koncertom je zapustila kliniko za odvajanje mamil v Londonu, kjer so ji naložili strogo abstinenco.

Oče: "Za vse to je kriva Amy"
Številni se zdaj sprašujejo kdo, če sploh kdo, bi lahko rešil Amy Winehouse pred skoraj gotovo smrtjo, ki se ji je nezadržno približevala s svojim vdajanjem odvisnosti. Kot piše Chris Willman v svojem blogu na Stop The Presses!, so izjave njenih sorodnikov iz zadnjih let precej zgovorne in je iz njih videti, da si niso ravno zatiskali oči. "Zavedam se, da bi moja hči lahko v enem letu umrla," je leta 2008, kmalu po smrti mladega igralca Heatha Ledgerja v podobnih okoliščinah, povedala njena mati Janis. "Gledamo, kako se počasi ubija. Sprijaznila sem se že z njeno smrtjo. Pripravila sem se celo do tega, da sem jo vprašala, kje si želi biti pokopana, na katerem pokopališču. Ker jo bodo, če ostane na tej poti, mamila pokončala." Zdaj, ko je Amy res mrtva, je Janis povedala, da je v šoku, ker se je to zgodilo tako nenadoma, a je vedela, da se nekoč bo.

Amyjin nekdanji tast Giles Fielder-Civil (pevka je bila poročena z njegovim prav tako "težavnim" sinom Blakom) je leta 2007 na radiu javno pozval oboževalce k bojkotu njenih plošč, saj naj bi jim jo le tako pri založbi zaradi upada prodaje morda uspelo strezniti. A Amyjin oče Mitch Winehouse se je na to odzval z besedami: "Le ena oseba je kriva za vse to, in to je Amy. To morajo Blakovi starši razumeti ... Sploh ne gre za to, da bi jo želeli na založbi ali v njeni družini zgarati. Tudi takšne obtožbe so že letele na nas." Winehouse je tudi pozneje trezno razmišljal o težavah svoje hčere. Leta 2008 je medijem povedal, da Amy trpi za emfizemom. "Če ji mamila pomenijo več kot to, da bi lahko normalno dihala, naj bo pač tako. A zdravniki so ji povedali, da bo, če se bo vrnila h kajenju mamil, ne le izgubila glas, ampak tudi umrla."





Slovo nadarjene Amy Winehouse