Joan Chandos Baez se je rodila 9. januarja 1941 na Staten Islandu v New Yorku. Foto: EPA
Joan Chandos Baez se je rodila 9. januarja 1941 na Staten Islandu v New Yorku. Foto: EPA

Joan Baez je pripadnica generacije glasbenikov, ki so v 60. letih minulega stoletja pripomogli k vnovičnemu rojstvu ameriške folk glasbe. Kraljica folka, kot so jo označili, si je pridobila poslušalce tudi zunaj ZDA, pogosto pa se je oglasila tudi ob vprašanjih, povezanih s socialnimi pravicami.

Joan Baez je v Sloveniji nazadnje nastopila leta 2014 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, pred tem pa je leta 2007 nastopila v Hali Tivoli (na posnetku). Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Joan Baez je v Sloveniji nazadnje nastopila leta 2014 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, pred tem pa je leta 2007 nastopila v Hali Tivoli (na posnetku). Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Joan Chandos Baez se je rodila na Staten Islandu v New Yorku. Njen prvi instrument je bil ukulele, nato pa je z le nekaj glasbene izobrazbe odkrila, kako svoj sopranski glas spremljati na kitari, piše enciklopedija Britannica.

Med preroditelji folk glasbe
Širše občinstvo jo je imelo priložnost prvič slišati leta 1959 na folk festivalu v Newportu, leto pozneje si je na njem že prislužila samostojni nastop. Kot folk pevka je v 60. letih odigrala eno ključnih vlog pri oživitvi žanra, v tem turbulentnem obdobju ameriške zgodovine je skozi glasbo izražala svoja družbena in politična prepričanja. Družbena angažiranost jo je ustoličila za eno vodilnih izvajalk protestnih pesmi.

Leta 1960 je izdala prvi samostojni album, naslovljen preprosto Joan Baez. Plošča je bila zmes tradicionalnih balad, bluza, uspavank, kavbojskih napevov, etničnih folk melodij ter je vključevala skladbe zasedb The Carter Family in The Weavers ter Woodyja Guthrieja. Že prvenec je glasbenici prinesel privržence tudi onkraj ZDA.

Brez omembe Boba Dylana ne gre
Leta 1963 je utrla pot Bobu Dylanu in se z njim odpravila na turnejo. Prav ta vez je zaznamovala folk glasbo v 60. letih, leta 1968 pa je na samostojnem albumu Any Day Now izdala tudi svoje različice njegovih danes dobro znanih pesmi. Leta 1969 je bila tudi ena od nastopajočih na festivalu Woodstock.

Joan Baez je sicer tudi sama tekstopiska, vendar je znana predvsem po čutnih interpretacijah skladb drugih avtorjev. Posnela je pesmi skupin, kot so The Allman Brothers Band, The Beatles in The Rolling Stones ter kolegov, kot so Jackson Browne, Johnny Cash, Willie Nelson, Paul Simon, Stevie Wonder, Leonard Cohen in Bob Marley. Med njene avtorske skladbe spada denimo Diamonds & Rust, ki se nanaša prav na njeno razmerje z Dylanom. Po mnenju tako kritikov kot poslušalcev gre za eno njenih najboljših stvaritev.

Skozi leta je izdala nekaj ducatov albumov in prejela številna priznanja, med drugim so jo leta 2007 ovenčali z grammyjem za življenjsko delo. Leta 2017 pa je bila sprejeta v Dvorano slavnih rokenrola.

V družbi še ene legende – Patti Smith, ki je prav tako glasbenica in aktivistka. Foto: EPA
V družbi še ene legende – Patti Smith, ki je prav tako glasbenica in aktivistka. Foto: EPA

Dolgoletna aktivistična prizadevanja
Joan Baez se vsa leta neumorno zavzema za družbena in politična vprašanja ter je bila med vodilnimi nastopajočimi na številnih dobrodelnih koncertih po svetu. Leta 1963 je celo korakala ob Martinu Luthru Kingu, leta 1979 pa je ustanovila organizacijo za človekove pravice in deset let pozneje je podprla žametno revolucijo v Pragi. Nastopila je tudi na prvi turneji Amnesty International, bila udeležena pri svetovnem praznovanju 90. rojstnega dneva Nelsona Mandele in se pridružila protestnikom proti vojni v Iraku.

Ob njenem 80. jubileju so v kalifornijski galeriji Seager Gray odprli njeno drugo samostojno umetniško razstavo Mischief Makers 2, ki prikazuje njene portrete ljudi, ki spreminjajo svet, piše na njeni spletni strani.