Orkester bo z gostoma, izvrstno violinistko Carolin Widmann in dirigentom Philippom von Steinaeckerjem, nastopil danes in jutri ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Slišati bo mogoče še Mendelssohnovo romantično simfonijo in violinski koncert predstavnika druge dunajske šole Albana Berga.

Carolin Widmann. Foto: Slovenska Filharmonija
Carolin Widmann. Foto: Slovenska Filharmonija

Skladba Koral za simfonični orkester je nastala po naročilu Slovenske filharmonije prav za abonmajski koncert v sklopu Filharmoničnih klasičnih koncertov. Andreja Makorja je v zakladnici več kot 400 Bachovih koralov nagovoril BWV 272 Befiehl du deine Wege, ki nas, kot zapiše skladatelj, "nagovarja k zaupanju v samega sebe, v svoje srce, saj le tako bomo našli svojo pot".

Orkester Slovenske filharmonije. Foto: MMC RTV SLO
Orkester Slovenske filharmonije. Foto: MMC RTV SLO

V njem vidi odgovor na aktualno problematiko sodobnega človeka, ki je vsakodnevno preobremenjen z nepotrebnimi informacijami, ob tem pa izgublja pogled vase, v svoje misli, ideale in lastno identiteto. Melodičnost Bachovega korala se zdi skladatelju izredno zanimiva, saj prek molove zvočnosti odslikava pomen besedila in se mu s kromatično spremenjenimi toni še toliko bolj približuje. "Občutek nam daje, kot da bi želel prikazati sliko zaskrbljenega posameznika, ki tava v iskanju samega sebe."

Vse to je imel v mislih, ko je oblikoval skladbo, pravi: "Od začetne fragmentacije tematskega gradiva, ki nam zvočno prikazuje zbeganega posameznika, ki se tu pa tam najde in zopet izgubi v kaotičnosti informacij novodobnega sveta, do postopnega izoblikovanja korala, ki se v zaključku razodene v vsej svoji popolnosti, kot prikaz človeka, ki v harmoničnosti s svojim jazom najde svoj pot."

Poleg Makorjevega Korala bo mogoče slišati tudi Koncert za violino in orkester Albana Berga in Simfonijo št. 5, op. 107, Reformacijsko Felixa Mendelssohna Bartholdyja.