Jeseni leta 1970 se je Pattie Boyd znašla v ljubezenskem trikotniku, iz katerega se je rodilo nekaj najlepših rockovskih balad v zgodovini. Foto: AP
Jeseni leta 1970 se je Pattie Boyd znašla v ljubezenskem trikotniku, iz katerega se je rodilo nekaj najlepših rockovskih balad v zgodovini. Foto: AP

Dražbena hiša Christie's bo na prodaj ponudila oblačila, nakit in – kar zanima največ ljudi – pisma iz zasebne zbirke fotografinje Pattie Boyd, muze dveh titanskih rockerjev šestdesetih – Georgea Harrisona in Erica Claptona. Pattie Boyd, ki je bila v različnih obdobjih poročena z obema, prodaja celo zakladnico predmetov, ki zaznamujejo šestdeseta in sedemdeseta, čas, ki ga je preživela v epicentru kontrakulture.

Eric Clapton morda ni bil najbolj lojalen prijatelj, je pa imel neoporečen lepopis. Foto: Christie's
Eric Clapton morda ni bil najbolj lojalen prijatelj, je pa imel neoporečen lepopis. Foto: Christie's

George Harrison je za Pattie napisal Something, eno največkrat prirejenih pesmi Beatlov. Clapton je ženi svojega dobrega prijatelja na čast zložil nesmrtno balado Layla. Pozneje, v letih, ko je Pattie že zapustila Georgea in se poročila z njim, ji je posvetil še pesem Wonderful Tonight.

"Hotel sem samo vprašati, ali še vedno ljubiš svojega moža"
Pattie Boyd je kariero v šestdesetih začela kot manekenka in "it" dekle; Georgea Harrisona je spoznala na snemanju filma A Hard Day’s Night in se z njim leta 1966 poročila. Proti koncu šestdesetih, ko sta Harrison in Clapton začela pisati glasbo skupaj, se je Clapton zagledal v prijateljevo ženo.

Leta 1970 jo tako v pismu roti: "Hotel sem te vprašati, ali še vedno ljubiš svojega moža ali pa če imaš drugega ljubimca? Vsa ta vprašanja so zelo vsiljiva, vem, ampak če imaš v srcu še kaj čustev do mene ... Mi to moraš povedati!" Svojo lastno romantično situacijo Clapton opiše kot "farso"; v tistem obdobju je bil v zvezi, istočasno pa je ljubimkal še s Pattiejino sestro Paulo.

Za Christie's je Pattie v retrospektivi sicer priznala, da je najprej mislila, da gre za pismo "čudaškega oboževalca"situacijo je razumela šele, ko je Clapton po njenih čustvih skušal poizvedeti še po telefonu.

Pattie Boyd: Rožni vrt (George Harrison in Pattie Boyd), 1968.
Pattie Boyd: Rožni vrt (George Harrison in Pattie Boyd), 1968. "To je bilo, ko sva živela v Surreyju. Celo pomlad sem čakala, da bodo te krasne vrtnice vzcvetele, tako da sem bila navdušena, da so se odprle vse naenkrat ... Zelo sem se potrudila, da sem namestila tripod pred plezajoči grm, ampak George se je naveličal čakanja na klik sprožilca, tako da je ujet z umaknjenim pogledom ... Zdaj se mi zdi, da prav zato slika dobro učinkuje." Foto: Christie's/Pattie Boyd
Pattie Boyd se je s Claptonom poročila leta 1979 - vsi trije pa so še naprej ostali prijatelji. Clapton je Harrisonu podaril sliko Mladenka s šopkom, ki ga je spominjala na Pattie. Foto: Christie's
Pattie Boyd se je s Claptonom poročila leta 1979 - vsi trije pa so še naprej ostali prijatelji. Clapton je Harrisonu podaril sliko Mladenka s šopkom, ki ga je spominjala na Pattie. Foto: Christie's

"Zakaj oklevaš – sem slab ljubimec, sem grd; sem prešibek, premočen, ali veš, zakaj? Če me hočeš, me vzemi, tvoj sem. Če me nočeš, prosim, prelomi urok, ki me vklepa. Greh je v kletko zapirati divjo žival, božansko pa jo je ukrotiti. Moja ljubezen je tvoja," ji je pisal štiri mesece pozneje.

Zbiratelji se bodo na dražbi lahko potegovali za ti dve ljubezenski pismi, ki ju je Clapton Pattie torej napisal, ko je bila ta še poročena s Harrisonom; vsako bo najbrž doseglo prodajno ceno med 10 in 15 tisoč evri.

Zanimiv artefakt na dražbi bo tudi originalna umetnina z naslovnice albuma Layla and Other Assorted Love Songs (1970) – portret svetlolaske z naslovom La jeune fille au bouquet (Mladenka s šopkom). Sliko, delo Emila Théodora Frandsena de Schomberga, je Clapton podaril Harrisonu po beatlovi ločitvi; ker ga je portretiranka spominjala na ljubljeno Pattie, se mu je to zdela primerna "kompenzacija". Predvidena prodajna cena slike je med 40 in 60 tisoč funti.

V zbirki so tudi pisma in sporočilca, ki jih je ženi napisal Harrison, pa tudi rokopis pesmi Mystical One, po predhodni oceni vreden od 30 do 50 tisoč funtov.

V precepu
Ko je Clapton Pattie prvič predvajal pesem Layla, jo je "presunila njena lepota", kot je povedala za Guardian, obenem pa je "čutila krivdo". "Z Georgeem sva imela slabo obdobje. Okrog Beatlov sta vladala kaos in tesnoba, George se ni menil zame. In potem prihaja na vrata Eric in me moleduje, naj pobegnem z njim. No, saj me je mikalo, ampak nisem mogla. Preprosto ne bi bilo prav."

No, zakon je zaradi beatlovih številnih nezvestob leta 1974 vseeno razpadel. Patti je na neki točki znova navezala stik s Claptonom, poročila sta se leta 1979. A tudi njima ni bila usojena večna sreča – Pattie je Erica zapustila leta 1987, spet zaradi njegove nezvestobe. Po tem razhodu je Harrison portret Mladenke s šopkom podaril njej.

Eric Clapton je zanjo med drugim napisal tudi pesmi Golden Ring in The Shape You're In. Foto: Christie's / Eric Swayne
Eric Clapton je zanjo med drugim napisal tudi pesmi Golden Ring in The Shape You're In. Foto: Christie's / Eric Swayne

Spomini na "ključne trenutke kulturne revolucije"
Življenje in kariera Pattie Boyd "dokumentirata ključne trenutke kulturne revolucije, ki je v šestdesetih spremenila svet", kot se je izrazil vodja dražbe Adrian Hume-Sayer. Oboževalci in zbiratelji imajo tako "edinstveno priložnost, da v last dobijo delček kulturne zgodovine".

Med več kot sto predmeti so tudi fotografije, ki jih je posnela Pattie, sicer uveljavljena fotografinja; med drugim je dokumentirala obisk Beatlov v Maharišijevem ašramu v Indiji.

Pandorina skrinjica
"Z veseljem se poslavljam od teh predmetov, ki sem jih varovala in ljubila dolga leta,"
je prodajo komentirala 79-letna lastnica zbirke. "Se moram res ves čas vračati k Pandorini skrinjici? Ti predmeti predstavljajo posebne trenutke mojega življenja, ampak mislim, da je čas, da grem naprej in svojo zbirko delim z drugimi." Za The Telegraph je povedala tudi, da ji je Clapton dal zeleno luč za prodajo njegovih pisem.

Na spletu se lahko za predmete potegujete med 8. in 22. marcem, v londonski izpostavi hiše Christie's pa bodo na ogled med 15. in 21. marcem.