Mladi levi bodo ob svoji 50-letnici delovanja drevi predstavili osvežen in predelan repertoar ter postregli z glasbo, ki je še vedno mlada, obljubljajo organizatorji. Foto: Festival Bled
Mladi levi bodo ob svoji 50-letnici delovanja drevi predstavili osvežen in predelan repertoar ter postregli z glasbo, ki je še vedno mlada, obljubljajo organizatorji. Foto: Festival Bled
Bled
Festival Bled predstavlja z Okarina festivalom Bled jedro glasbene ponudbe Bleda v glavni turistični sezoni. Foto: BoBo

Skupina odpira 21. festival v letu, ko zaznamuje 50 let delovanja. Po besedah umetniškega vodje Festivala Bled Jerneja Brenceta si lahko obiskovalci koncerta obetajo osveženega in predelanega repertoarja ter glasbe, ki je še vedno mlada. Odprtje bodo pospremili tudi z odprtjem razstave slikarja in rezbarja Vinka Bogataja, ki je avtor letošnje naslovne festivalske podobe.

Festival bo do 16. julija postregel z 12 koncerti, na katerih bodo nastopili Duo Oskar Longyka in Sebastjan Bertoncelj s kvartetom Academia, Zala Vidic in Hermina Hudnik, Brighton & Hove Youth Big Band, džezovski koncert, večer francoskih šansonov s skupino Oriyon ter ansambel violončelistov Cello Attaca. Odvijali se bodo na več prizoriščih, in sicer v Festivalni dvorani, Blejskem gradu, cerkvi sv. Martina, Belvederju in Grand Hotelu Toplice.

Tečaji, na katerih se je izpopolnjevalo skoraj dva tisoč mladih
Osrednje dogajanje bodo pospremili mojstrski tečaji in delavnice, na katerih bodo izkušeni glasbeni mojstri svoje znanje delili z mladimi glasbeniki ter se skupaj z njimi predstavili na zaključnih koncertih. Na tovrstnih tečajih se je v 20 letih festivala izpopolnjevalo že več kot 1.900 mladih glasbenikov. Organizatorji festivala, ki poteka pod okriljem zavoda za kulturo Bled, nadaljujejo tradicijo in so k sodelovanju tudi letos povabili domače in tuje uveljavljene profesorjev za violino, violo, violončelo, komorno glasbo in petje. Pripravili pa so tudi delavnice za džez, rock, pop in etnoglasbo.


Celoten program Festivala Bled najdete tukaj.

Lanski festival, ki skupaj z Okarina festivalom Bled - ta se začenja konec meseca - predstavlja jedro glasbene ponudbe Bleda v glavni turistični sezoni, je obiskalo približno 4.000 ljudi.