Peter Brian Gabriel se je rodil 13. februarja 1950 v vasici Chobham, ki leži jugozahodno od Londona. Foto: EPA
Peter Brian Gabriel se je rodil 13. februarja 1950 v vasici Chobham, ki leži jugozahodno od Londona. Foto: EPA

Leta 1950 jugozahodno od Londona rojeni Peter Gabriel se še zmeraj odpravlja na turneje in ustvarjanja glasbo. Oboje sicer počne s hitrostjo, ki je lahko za njegove privržence mučno počasna – njegov zadnji album z novimi avtorskimi skladbami je namreč izšel leta 2002, vendar je njegovo ime še zmeraj stalnica na glasbeni sceni.

Eden najprepoznavnejših glasov
Nedvomno je to glasbenik, ki je tudi danes pomemben gradnik glasbene pokrajine, četudi se ne pojavlja več tako zelo pogosto, pa ostaja med drugim tudi njegov čustveni raskavi glas eden najbolj prepoznavnih v popularni glasbi.

Zgodnja leta z zasedbo Genesis. Foto: Discogs
Zgodnja leta z zasedbo Genesis. Foto: Discogs
Naslovnica večkratno platinastega albuma So iz leta 1986. Foto: Discogs
Naslovnica večkratno platinastega albuma So iz leta 1986. Foto: Discogs

Šest albumov je ustvaril z zasedbo Genesis, v kateri se je proslavil tudi kot njen pevec, sledilo je devet samostojnih studijskih albumov, podpisuje tudi glasbo za šest filmov in prav toliko v živo posnetih albumov.

Po odhodu iz zasedbe Genesis je leta 1977 izdal svoj prvi samostojni album, na katerem se je posvetil raziskovanju temačnejših sfer in v glasbo vključili več avantgardnih in elektronskih elementov, pri čemer je očiten tudi vpliv glasb sveta. S prvencem in naslednjima dvema albumoma se je uveljavil kot kritiško čislani kultni umetnik.

Z leta 1982 izdanim albumom Security se je Gabriel začel pomikati vse bolj v sredotočno glasbeno sfero, skladba s te plošče Shock the Monkey pa je postala njegova prva uspešnica na lestvici Top 40.

To je utrlo pot njegovemu velikemu preboju, večkratno platinastemu albumu So iz leta 1986. Izid plošče je pospremil z nizom prelomnih videospotov, singel Sledgehammer pa se je zavihtel na prva mesta lestvic po svetu in Gabriela povzdignil v mednarodno zvezdo. Veliki uspešnici s tega albuma sta še Big Time in Red Rain ter Don't Give Up, duet s pevko Kate Bush, in skladba In Your Eyes, ki jo je mogoče slišati v filmu Say Anything.

Vendar se glasbenik ni odločil za hipno vnovčenje svojega velikega uspeha, temveč se je posvetil raziskovanju drugih interesov, vključno s snemanjem filmske glasbe in vodenjem svojega podjetja Real World, ki mu je zavezan še danes.

Popularna kultura se iz desetletja v desetletje spreminja
Ko se je leta 1992 vrnil na sceno popularne glasbe z albumom Us, je njegovo množično občinstvo začelo tako rekoč izginevati, tako da je preostanek 90. let preteklega stoletja namenil svojim multimedijskim projektom za Real World.

Petra Gabriela so kot člana skupine Genesis leta 2010 sprejeli v Dvorano slavnih rock'n'rolla, štiri pozneje pa še kot samostojnega glasbenika.