Foto: Nina Smrekar
Foto: Nina Smrekar

Ljubljana Vocal Festival, posvečen raziskovanju sodobne vokalne glasbe, bo v Ljubljani med 3. in 15. oktobrom ljubitelje a cappelle, beatboxa in drugih sodobnih pristopov k ustvarjanju z glasom znova navduševal z naborom žanrsko raznolikih vsebin, sporočajo organizatorji v Kulturnem društvu Jazzva. V trinajstih dneh bo na različnih urbanih prizoriščih potekalo sedem glasbenih dogodkov – štiri koncertne večere bodo dopolnile delavnice in druge izobraževalne vsebine.

"V letih 2020 in 2021, ko smo festival v celoti izvedli v online obliki, smo se pri odkrivanju dimenzij človeškega glasu sicer dobro zabavali, a smo pogrešali velike odre, še bolj pa navdušena občinstva. V štirih letih odsotnosti iz koncertnih dvoran je zraslo in dozorelo veliko drznih glasbenih idej, ki jih uresničujemo v 16. izvedbi," je pojasnila Jasna Žitnik Remic, programska vodja festivala in umetniška vodja vokalne skupine Jazzva, ki festival organizira.

Sorodna novica Foto: 10. Popjazziada napolnila Kino Šiška

Ljubljana Vocal Festival nekoč znan pod imenom Popjazziada
Festival v tej obliki organizirajo od leta 2018, predtem pa je bil posvečen izključno a cappella glasbi.

Letošnja posebnost je nocojšnje prvo mednarodno beatbox tekmovanje v Sloveniji, na katerem bodo sodelovali domači in tuji beatboxerji. Po izločilnih bojih se bo osem udeležencev na koncu pomerilo za naziv najboljšega. Tekmovanje bo hkrati praznovanje 10. obletnice organizacije Beatbox Slovenia.

V preostalih 13 dneh festivala se bo na različnih ljubljanskih prizoriščih zvrstilo še sedem glasbenih dogodkov. Štiri koncertne večere bodo dopolnjevale delavnice in druge izobraževalne vsebine, med njimi bosta otroška beatbox delavnica in odprti mikrofon, na katerem bodo do besede prišli tudi udeleženci in udeleženke.

Zbori in vokalne skupine bodo obiskovalce vabili na odprte vaje svojih zasedb
Pripravili so tudi zborovsko delavnico z nizozemskim glasbenikom in zborovodjem Rohanom Poldervaartom ter zborovski koncert, na katerem bosta nastopila Komorni zbor Ljubljanski madrigalisti in zbor Tukan in zmaj, ki bosta skozi glasbeni program "kontemplirala individualizem in skupnost v glasbi in družbi", še piše v sporočilu za javnost.

Veliki finale festivala bo sklenil raznolik program v nedeljo, 15. oktobra, v dvorani Katedrala v Centru urbane kulture Kino Šiška. Na koncertu bodo nastopili najatraktivnejši slovenski a cappella ustvarjalci in vokalni umetniki, program pa bodo popestrili tudi gostje iz tujine. Med njimi bosta skupini Anakrousis in Spritz for Five iz Italije, iz Slovenije pa bodo nastopale zasedbe Bassless, Beatbox Slovenia, Jazzva, Singerca in The Kikis.