Prizor iz opere Capuleti in Montegi. Foto: Darja Štravs Tisu/SNG Opera in balet Ljubljana
Prizor iz opere Capuleti in Montegi. Foto: Darja Štravs Tisu/SNG Opera in balet Ljubljana

Režiser Frank van Laecke je različico zgodbe Vincenza Bellinija, ki je od renesanse dalje krojila ustvarjalnost v literaturi in glasbi, postavil v fotografski studio v Veroni leta 1945. Opera se od najbolj znane Shakespearjeve različice razlikuje predvsem v tem, da ne prinaša celotne zgodbe, pač pa zgolj zadnji dan življenja veronskih ljubimcev, občutek melanholije, ki se izteče v pretresljiv konec.

Capuleti in Montegi so operno delo brez znamenitega "balkonskega prizora". Vlogo Romea interpretira mezzosopranistka, ljubimca sta že na samem začetku v globokem čustvenem odnosu, konča pa se z enim najbolj pretresljivih zaključnih prizorov iz opernega repertoarja. Tako Romeo kot Julija sta živa do samega konca. Preden skupaj umreta, odpojeta duet, so zapisali v SNG-ju opera in balet Ljubljana.

Skozi opero sledimo Capelliu, botru klana Capuletov, ki povabi svoje ljubljene na fotografsko portretiranje družine. Še preden je narejen prvi posnetek, se zasliši strel pištole. Capuletov sin umre na zofi poleg njega. Začne se uvertura, v ozadju se zasliši Bellinijeva glasba in pripravlja se maščevanje.

Romantični operni skladatelj Vincenzo Bellini je opero z libretom Feliceja Romanija ustvaril v pičlih šestih tednih in vanjo vključil veliko glasbe, ki jo je napisal za svoje zgodnejše delo Zaira. Skladatelj ni spadal med reformatorje, navdihovala sta ga predvsem Haydn in Mozart, stremel je po jasnosti, eleganci forme in melodije ter iskal tesno povezavo med glasbo in besedo. Pot do občinstva je našel predvsem z individualnim šarmom in eleganco svetlih vokalnih melodij, po katerih je znan, so še zapisali v ljubljanski operni hiši.

V vlogi Julije pojejo Urška Arlič Gololičič, Nina Dominko k. g. in Štefica Stipančević k. g., v vlogi Romea Nuška Drašček in Irena Parlov k. g.. Dirigent predstave je Roberto Gianola, koreograf Lukas Zuschlag, scenograf Philippe Miesch, kostumografka Belinda Radulović, oblikovalec svetlobe Jasmin Šehić.

Opero Capuleti in Montegi bodo v ljubljanski Operi premierno izvedli drevi ob 19.30.