Foto: Nina Žnideršič
Foto: Nina Žnideršič

Mednarodno združenje žensk SILA IWCL s podporo diplomatske skupnosti letos zaznamuje tretjo dekado uspešnega delovanja v Sloveniji. V svojih 30 letih obstoja je SILA IWCL z organizacijo številnih dobrodelnih dogodkov pomembno prispevala k spodbujanju mednarodnega dialoga in zavedanju pomena človečnosti.

Foto: Nina Žnideršič
Foto: Nina Žnideršič

Tokrat so s projektom Poklon glasbi in zdravju želeli skozi prizmo umetnosti pogledati širše in odstreti plasti, za katere smo kot družba slepi. Čeprav so za vsako bolezen najpomembnejša zdravila, lahko k omilitvi številnih simptomov pripomore prav glasba. V Unionski dvorani v Ljubljani se je Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Slavena Kulenovića predstavil z najlepšimi skladbami iz bogate zakladnice klasične glasbe. Zvezdan Pirtošek, predstojnik Katedre za nevrologijo na medicinski fakulteti ter dolgoletni predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja na UKC-ju Ljubljana, je glasbo povezal z znanostjo in z jedrnatimi strokovnimi razlagami poudaril neverjetno moč glasbe.

Dobrodelni koncert sta idejno zasnovali predsednica združenja SILA Lali S. Ilić in častna članica SILE, Irena Debeljak, scenaristka pa je bila Darja Korez Korenčan. Posnetek koncerta je nastal v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, urednik uredništva je Daniel Celarec, režiser pa Juš Hrastnik. Koncert je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

Dobrodelne prispevke po SMS-u s ključnima besedama SILA5 ali SILA10 na 1919 boste lahko med koncertom namenili nevrološkim bolnikom.

Foto: Nina Žnideršič
Foto: Nina Žnideršič

SILA IWCL bo zbrana finančna sredstva namenila za nadaljevanje dobrodelnega projekta, saj bo izvajane skladbe, ki so bile posnete na dobrodelnem koncertu dne 29. 11. 2023 v Unionski dvorani, prenesla na ustrezne nosilce zvoka z namenom izboljšanja počutja obolelih. Bolniki so povezani v okviru združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija, društva Trepetlika – bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami ter drugih zdravstvenih ustanov in domov za starejše.

Dobrodelni koncert združenja SILA, Poklon glasbi in zdravju