Janet Huey, ki je pred petdesetimi leti plesala na polju v Bethelu, še hrani vstopnico z originalnega Woodstocka. Foto: Reuters

Neprofitna organizacija The Bethel Woods Center for the Arts, ki ima danes v lasti 15-hektarsko polje, kjer se je leta 1969 odvijal festival Woodstock, je za poletje 2019 najavila "tridnevni festival glasbe, kulture in skupnosti", s katerim se bodo poklonili "zlatemu jubileju na zgodovinski lokaciji Woodstocka 1969". Prireditev, ki se bo odvijala med 16. in 18. avgustom, bo "pangeneracijski dogodek".

Nastopajočih za zdaj še niso razkrili, načrtujejo pa koncerte "prominentnih umetnikov in vzhajajočih zvezd iz različnih žanrov in desetletij", pa tudi govore uglednih futuristov in izvedencev za nove tehnologije. Soorganizator festivala je podjetje Live Nation.

Tisti prvi festival Woodstock leta 1969 je bil zamišljen kot "tridnevni festival miru in glasbe", danes pa velja za enega od ključnih dogodkov v zgodovini popularne glasbe in protikulture šestdesetih. Med izmenjajočim se dežjem in soncem se je na odru zvrstilo več kot 30 izvajalcev, med njimi Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, The Band in Grateful Dead. Neprekinjen glasbeni program je spremljalo 400 tisoč ljudi, ki v veliki večini niso plačali vstopnine ter so se utaborili na blatnem polju. Dogajanje je dokumentiral film Woodstock (1970), ki je pozneje dobil celo oskarja.

kot se je izrazila Joni Mitchell. Foto: AP

Čeprav se je v zgodovino vpisalo ime Woodstock, se je prireditev zgodila približno sto kilometrov južno od same vasi Woodstock, v Bethelu, ki je manj kot 150 kilometrov oddaljen od New Yorka.

"Pred petdesetimi leti so se ljudje v miru zbrali tu in prek glasbe svet navdahnili za spremembe," je v zvezi s 50. obletnico komentirala vodja organizacije Bethel Woods Center Darlene Fedun. "Še vedno smo predani ohranjanju te bogate zgodovine in duha, izobraževanju in navdihovanju novih generacij, da bodo pozitivno prispevale k svetu prek glasbe, kulture in skupnosti."

The Who so v svoj nastop na Woodstocku vključili tudi komad My Generation, v katerem Roger Daltrey poje “Hope I die before I get old”. Petdeset let pozneje Pete Townshend še vedno nastopa, vrača pa se tudi Woodstock. Foto: AP

Bomo v 2019 dobili dva Woodstocka?
S festivalom, o katerem teče beseda tukaj, pa ni povezan Michael Lang, ki je bil leta 1969 promotor izvirnega Woodstocka. Lang prav tako načrtuje jubilejni dogodek, a še ni objavil nobene uradne napovedi. Manjši woodstocki so se že odvili v letih 1994, 1998 in 1999.

Številni glasbeniki, ki so pred pol stoletja pisali zgodovino, so danes žal že pokojni ‒ je pa kar nekaj takih, ki še vedno nastopajo, pa čeprav so že prekoračili 70. leto. Najbrž se lahko nadejamo, da bodo na eni ali drugi jubilejni prireditvi nastopili Joan Baez, Roger Daltrey in Pete Townshend iz The Who, ter David Crosby, Neil Young, Graham Nash in Stephen Stills iz Crosby, Stills, Nash and Young.