Jack Bruce je še do nedavnega igral in nastopal s svojim bendom Big Blues Band. Foto: Reuters
Jack Bruce je še do nedavnega igral in nastopal s svojim bendom Big Blues Band. Foto: Reuters
Svoj poslednji samostojni album, Silver Rails, je izdal marca letos. Foto: Reuters
V svojih zlatih časih so Cream v pičlih dveh letih prodali 35 milijonov albumov, podelili pa so jim tudi prvi platinasti album v zgodovini (za dvojni album Wheels of Fire). Foto: Reuters
Skupina se je razšla nenapovedano in še pred koncem svojega komercialnega uspeha; kot razlog največkrat navajajo nesoglasja med Bruceom in Bakerjem. Foto: Reuters

Čeprav je bila pozornost javnosti po navadi na kitarskih izvajanjih Erica Claptona, pa je bil prav Jack Bruce zaslužen za številne melodije (in celo glavni vokal) britanskega benda Cream. Bruce je soavtor nekaterih najbolj znanih pesmi skupine, ki so nastale v pičlih dveh letih, preden so leta 1968 zaradi sporov trojice razpadli; med njimi sta denimo Sunshine of Your Love in I Feel Free.

Cream, ki so bili v rokenrolsko dvorano slavnih sprejeti leta 1993, so preigravali kombinacijo tradicionalnega bluesa in lastnih skladb, pogosto prepletenih z dolgimi, improviziranimi glasbenimi solažami. Sprva so bili tako oboževalci kot kritiki nad njimi navdušeni, kasneje pa so se pojavljale pripombe, da so njihova dolga soliranja sama sebi namen, češ da posamezni člani samo skušajo pokazati lastno virtuoznost, namesto da bi poskušali dopolnjevati drug drugega. Nekatere pesmi, denimo Spoonful, so trajale tudi po 20 minut, in v njih je vsak član dobil solaže, ki so se zdele rahlo repetitivne.

A kljub temu so v svojih zlatih časih Cream v pičlih dveh letih prodali 35 milijonov albumov, podelili pa so jim tudi prvi platinasti album v zgodovini (za dvojni album Wheels of Fire).

"Glasbeni svet bo brez njega siromašnejši, ampak v svoji glasbi živi naprej in v naših srcih bo večno živ," je Bruceova družina napisala v izjavi na njegovi spletni strani.

V Glasgowu rojeni Bruce je svojo ljubezen do baskitare odkril že v najstniških letih, a je glasbeno šolo sprva obesil na klin, ker mu niso pustili igrati jazza. No, formalno izobrazbo je zaključil na škotski glasbeni akademiji, za katero je dobil tudi štipendijo.

Potem ko je nekaj časa igral za različne bluesovske bende, je menda celo zavrnil ponudbo, da bi se pridružil spremljevalni skupini ameriške zvezde soula Marvina Gaya - namesto tega se je raje poročil.

Erica Claptona je spoznal, ko sta oba igrala v nekem drugem bendu; pridružil se jima je še bobnar Ginger Baker in leta 1966 so ustanovili Cream.

Ko je bilo časov Cream konec, je Bruce nastopal z mnogo velikimi jazzovskimi glasbeniki, tudi s kitaristom Johnom McLaughlinom, bobnarjem Tonyjem Williamsom, pa z Loujem Reedom in Frankom Zappo. Cream so se za nekaj koncertov sicer ponovno združili v letih 1993 in 2005, sicer pa je Bruce izdal tudi celo vrsto samostojnih albumov. Zadnji je izšel marca letos.

Cream se ne bi spet združili
Leta 2010 je v nekem intervjuju pripomnil, da je s Cream dokončno konec, in pri tem namignil na nerazrešene napetosti med člani benda. Tudi Clapton je komentiral, da je bilo ob ponovni združitvi pod površjem moč čutiti vse nekdanje probleme med njimi. V svoji avtobiografiji je leta 2007 zapisal, da jih je pokončala "nezmožnost, da bi shajali drug z drugim". "Kar bežali smo pred ostalimi. Nikoli se nismo družili za zabavo in počasi nismo niti delili idej." Zdelo se jim je tudi, da jih je zasenčil prihod Jimija Hendrixa, čigar bend je z vsakim novim albumom odpiral nova obzorja.

Bruceu se je nekoč poklonil tudi Roger Waters, basist Pink Floydov: opisal ga je kot "morda najbolj glasbeno nadarjenega basista, kar jih je kdaj bilo". Na Twitterju se je zdaj od kolega poslovil tudi Tony Iommi, kitarist pri Black Sabbath; Bruce je bil, kot je zapisal, njegov najljubši basist in je imel nanj velik vpliv. "Za mnoge je bil junak."