Hilton Valentine, Chas Chandler, John Steel, Eric Burdon in Alan Price (od leve proti desni). Foto: AP
Hilton Valentine, Chas Chandler, John Steel, Eric Burdon in Alan Price (od leve proti desni). Foto: AP

Zgolj nekaj not je potrebnih in melodija pesmi The House of the Rising Sun (Hiša vzhajajočega sonca) je v trenutku prepoznavna. Pesem iz leta 1964, ki je v bistvu priredba starejše bluzovske pesmi in je dominirala na vrhu glasbenih lestvic tako v ZDA kot v Veliki Britaniji, je revija Rolling Stone uvrstila med najboljše pesmi vseh časov. Hilton Valentine je bil kitarski pionir in je desetletja vplival na razvoj rokenrola, je poročal britanski BBC. Vplival je tudi na Boba Dylana, da je ta leta 1965 priklopil ojačevalec na elektriko, legendarni uvodni rif, ki se je zapisal v zgodovino, pa še danes preigrava na tisoče nadobudnih kitaristov.

"Skupaj z vsem glasbenim svetom žalujemo zaradi izgube," so zapisali pri založbi skupine The Animals Abkco. Smrt ustanovnega člana britanske rockovske zasedbe je prek založbe sporočila njegova žena Germaine Valentine. Razloga za smrt niso navedli.

Frontman skupine Eric Burdon se je dolgoletnemu prijatelju poklonil z besedami: "Uvodni opus pesmi vzhajajočega sonca ne bo nikoli več zvenel enako! Nisi je samo igral, živel si jo!"

"H kitari me je vleklo ..."

Valentine se je rodil leta 1943 v Northumberlandu v Angliji in se rokerjem v The Animals, ki jih je vodil frontman in pevec Eric Burdon, pridružil v zgodnjih 60. letih. Poleg Hiltona in Erica so band sestavljali še Alan Price na klaviaturah, John Steel na bobnih in Bryan Chandler na bas kitari.

Pri 16 letih je ostal brez staršev in se vrgel v glasbo, kjer je našel svoje zatočišče. Sprva se je pridružil skupini The Heppers, ki se je iz mešanice bluesa, džeza in folka (skiffle) počasi pretvorila v rockovske The Wildcats. Hitro se je uveljavil in pridobil ugled zelo dobrega kitarista in tako so ga povabili zraven, ko se je ustanavljala skupina The Animals, so zapisali pri britanskem Mirrorju.

Leta 2006 se je Valentine v intervjuju razgovoril o tem, da je strast do igranja kitare odkril že v rosnih letih. "H kitari me je vleklo, ko sem videl Lonnija Donegana, kako je izvajal pesem Rock Island Line na televiziji v oddaji The Six Five Special. Hotel sem igrati kitaro, ko sem to videl, še posebej, ko sem slišal Chucka Berryja in ga videl izvajati račji korak (duck walk)," je takrat povedal za revijo Modern Guitars (Moderne kitare).

Himna vojakov v Vietnamu

Foto: AP
Foto: AP

Pesem We Gotta Get Out of this Place (1965, Moramo stran od tu) je postala asociacija na vietnamsko vojno, saj so jo številni ameriški vojaki vzeli za svojo himno. Svetovno slavo je med drugimi doživela tudi pesem Don't let me be Misunderstood (1965, Naj ne bom narobe razumljen).

Valente je The Animalse zapustil leta 1966, a je s skupino ves čas ostal tesno povezan ter z njimi v različnih postavah še mnogokrat skupaj zaigral. Leta 1969 je izdal solo album All In Your Head. Leta 2001 pa je dobil svojo zvezdo na hollywoodskem rockovskem pločniku slavnih (Hollywood Rock Walk of Fame).

Glasbeni kritik Colin Larkin je v svoji enciklopediji popularne glasbe zapisal, da so "legendaren, a preprost kitarski uvod Valentineja, Priceove orgle in Burdonov vokal, ki požene kri po žilah", pesmi in skupini zagotovili nesmrtnost.