Rjuiči Sakamoto (17. januar 1952–28. marec 2023). Foto: EPA
Rjuiči Sakamoto (17. januar 1952–28. marec 2023). Foto: EPA

Sakamotu so leta 2014 diagnosticirali raka na grlu, zaradi česar se je umaknil iz javnosti. Po daljšem obdobju dobrega zdravja pa so mu leta 2021 diagnosticirali raka danke, piše Reuters.

Sorodna novica Poslušamo: Ryuichi Sakamoto - async

Pred kratkim odigran poslovilni koncert
"Z glasbo je živel do samega konca," so na svoji spletni strani zapisali pri snemalni hiši Avex, s katero je sodeloval. Čeprav je zbolel za rakom, je bil še zmeraj dejaven v domačem studiu, ko mu je zdravje le dopuščalo, so še dodali v izjavi. 11. decembra lani je na spletu odigral svoj poslovilni koncert. Iz Avexa so sporočili še, da je umrl 28. marca.

Štetje zvokov v nagnetenih vagonih
Rjuiči Sakamoto se je rodil leta 1952 v Tokiu in že kot otrok začel igrati klavir. Kot navaja Reuters, je v najstniških letih med vožnjo z natrpanimi tokijskimi vlaki štel vse zvoke, ki jih je slišal na poti. V svojem rodnem kraju je študiral etnomuzikologijo, pri čemer ga je posebej zanimala glasbena tradicija japonskega otoka Okinava, pa tudi indijsko in afriško glasbeno izročilo.

Sakamoto se je kot dejaven okoljski aktivist med drugim zavzemal tudi za svet brez jedrskih elektrarn. Foto: Reuters
Sakamoto se je kot dejaven okoljski aktivist med drugim zavzemal tudi za svet brez jedrskih elektrarn. Foto: Reuters

Kot svojega vzornika je navajal francoskega skladatelja Clauda Debussyja, najpomembnejše ime glasbenega impresionizma. "Azijska glasba je močno vplivala na Debussyja in Debussy je močno vplival name. Tako gre glasba po vsem svetu in sklene svoj krog," je leta 2010 za radio WNYC dejal glasbenik, ki je mnogo let živel v New Yorku.

Prelomno ustvarjanje z YMO-jem
Proti koncu 70. let preteklega stoletja je že žel mednarodno slavo z zasedbo Yellow Magic Orchestra (znano tudi kot zgolj YMO), ki jo je ustanovil s Haruomijem Hosonom in Jukihirom Takahašijem. Zasedba se je ponašala s pionirsko vlogo pri uporabi elektronike v polju popularne glasbe. Prav tako pa je imela usoden vpliv na rojstvo glasbenih žanrov, kot so electro, techno, synthpop in tudi hiphop.

"Sem lovec. Lovim glasbo po vsem svetu," je nekoč dejal Sakamoto, ki je širokim množicam po svetu poznan po glasbi za film Zadnji kitajski cesar. Poleg oskarja mu je glasba za ta film Bernarda Bertoluccija prinesla tudi kopico drugih lovorik. Leta 1990 je ustvaril tudi za glasbo za film Čaj v Sahari, ki ga je prav tako režiral Bertolucci.

Leta 2013 je bil član žirije 70. beneškega filmskega festivala. Foto: EPA
Leta 2013 je bil član žirije 70. beneškega filmskega festivala. Foto: EPA

Skozi leta je nanizal sodelovanja z glasbeniki iz različnih vetrov, med drugim z Brianom Enom, Iggyjem Popom, Davidom Byrnom, Cesario Evoro, Youssoujem N'dourjem, Christopherjem Willitsom, Christianom Fenneszem in Alva Notom (umetniško ime Carstena Nicolaia).

Zadnji album, izdan na začetku tega leta
Kljub boju z rakom je na svoj 71. rojstni dan (17. januarja letos) izdal album, naslovljen 12, glede katerega je v uradni izjavi zapisal, da je skladanje imelo "majhen zdravilni učinek na moje poškodovano telo in dušo".

Sakamoto je bil občasno dejaven tudi kot igralec in tako je med drugim leta 1983 nastopil ob Davidu Bowieju v celovečercu Vesel božič, gospod Lawrence. Ustvaril je tudi glasbo za ta vojni film, ki mu je prinesla britansko nagrado bafta. Ob omenjenih oskarju in bafti je prejel tudi nagrado grammy in dva zlata globusa. Nazadnje se je leta 2015 – še preden je povsem okreval po premaganem raku na grlu – podpisal pod glasbo za film Povratnik Alejandra Gonzáleza Iñárrituja, za katero je bil deležen nominacij za zlati globus, bafto in grammyja.

Rjuičija Sakamota so na njegovo željo pokopali v Tokiu v ožjem družinskem krogu, so danes sporočili njegovi predstavniki z Avexa.