Glasbenikov sin Mitch Ellis je za New York Times in Los Angeles Times povedal, da je kitarist izgubil boj z dolgotrajno Alzheimerjevo boleznijo. Ellis je umrl v nedeljo na domu v Los Angelesu.

Ellis se je rodil leta 1921 v Farmvillu v Teksasu. Veljal je za enega najboljših solo džezovskih kitaristov, ki je v 60-letni karieri uspešno spojil bebop z zvenom country kitare. Največ pozornosti je bil deležen med letoma 1953 in 1958, ko je z basistom Rayem Brownom in pianistom Petersonom nastopal v triu Oscarja Petersona (takrat ko je bil rasizem še precej razširjen, je bil kot edini beli član tria precej kontroverzna figura). Še pred tem je bil tudi eden izmed ustanovnih članov tria Soft Winds, katerega pesem Detour Ahead je posnela tudi Billie Holliday in iz nje naredila džezovski standard.

Morda še najzgovornejši poklon Ellisu so besede (prav tako pokojnega) kitarista Lesa Paula, ki je prijateljevo igranje prepoznal na "slepem" testiranju revije Downbeat: "Če ne svingaš, te bo pripravil do tega. Od vseh 'tipov', ki igrajo polakustično kitaro, ima Herb Ellis še največ zagona."