Drevišnji koncert Imerja Traje Brizanija in zasedbe Amala s Flamenco Projectom z gosti v Klubu CD se bo začel ob 20. uri.

Imer Traja Brizani (1958). Foto: SOJ RTV SLO
Imer Traja Brizani (1958). Foto: SOJ RTV SLO

V Prištini rojeni Imer Traja Brizani je univerzitetni diplomirani muzikolog in doktorand univerze ECPD International doctoral studies, ki živi v Sloveniji od leta 1980. Deluje kot multiinstrumentalist, vokalist, aranžer, producent in glasbeni pedagog. Njegov avtorski opus je izjemno obsežen, saj je izdal že več kot 15 albumov avtorske glasbe.

Romska ljudska glasba s primesmi raznolikih žanrov
Skupina Amala, ki jo vodi Brizani, je nastala leta 1996. K ustanovitvi skupine ga je spodbudilo zanimanje za romsko ljudsko glasbo s primesmi džeza, klasične in zabavne glasbe. Njegov najnovejši Flamenco projekt je dokaz, da je njegova glasba še kako živa, aktualna in polnokrvna.

"V projektu, ki je bil v zadnjem letu predstavljen na več koncertih (Maribor, Ankaran, RTV SLO Ljubljana), je združil svoje avtorstvo z mlajšo in srednjo generacijo izvrstnih glasbenih virtuozov in improvizatorjev, ki so se že uveljavili kot solisti ali/in avtorji," je zapisal Andrej Grafenauer v koncertni napovedi Cankarjevega doma.

Iz romske tradicije izhajajoča glasbena iskrenost
"Tako nastaja glasba, ki navdušuje z značilno Brizanijevo glasbeno iskrenostjo, ki izhaja iz romske tradicije, tokrat sloneče predvsem na improvizaciji flamenka, obogateni z elementi džeza, ter jo oblikuje in karakterizira umetniški individualizmem sodelujočih glasbenikov. Vsekakor pomembna obogatitev slovenske glasbene ustvarjalnosti," še piše v napovedi.

Poleg Imerja Traje Brizanija na baskitari in vokalu bodo v Klubu CD nastopili: Gašper Peršl (tolkala), Bernardo Brizani (violončelo), Domen Lorenz (violina), Izidor Erazem Grafenauer in Uroš Rakovec (akustični kitari), Anja Burnik (flavta) ter Adam Klemm (tenorski in sopranski saksofon).