Pet let star je Milenković prvič nastopil z orkestrom, pri sedmih letih je zmagal na Mednarodnem tekmovanju Jaroslav Kocian. Foto: Cankarjev dom
Pet let star je Milenković prvič nastopil z orkestrom, pri sedmih letih je zmagal na Mednarodnem tekmovanju Jaroslav Kocian. Foto: Cankarjev dom
Bosanski glasbenik Edin Karamazov velja za enega največjih virtuozov na lutnji, ki je med drugim sodeloval tudi s Stingom.

Koncert obeh mednarodno priznanih virtuozov na strunah v Narodnem domu Maribor je uvod v Festival glasbe, vina in mode MusicWineFashion (MWF), sledil pa mu bo še nedeljski koncert tria Balkan Strings iz Beograda. Karamozov in Milenković sta že večkrat nastopila skupaj, a pravita, da vsak skupen koncert pomeni posebno doživetje. "To je več kot koncert. Ni le igranje skupaj, ampak zabava na odru. Stik, ki ga ni mogoče ustaviti," je dejal Milenković. "Igrala bova program, ki sva ga že igrala, a vedno rada presenetiva," je dodal Karamazov.

Karamazov je pred koncertom imel tudi glasbeno učno uro, užitkom ob glasbi pa je sledila degustacija štajerskih vin in razstava klekljanega nakita, ki ga je izdelala Gabrijela Neuvirt.

Združevanje treh različnih področij
Festival glasbe, vina in mode MusicWineFashionorganizira tako imenovano evropsko središče za raziskave in kulturo SAGA s sedežem na Ptuju v sodelovanju z glasbenim festivalom Guitar Art Festival iz Beograda. Kot je povedala direktorica festivala Polona Račič, želijo na festivalu združiti vrhunske glasbene umetnike, predvsem s področja glasbe na strune, z vinarji, enologi in strokovnjaki s področja mode in oblikovanja.

"Vabimo umetnike, ki so pripravljeni sodelovati ne le s svojim koncertom, ampak tudi na akademijah in druženju prek celotnega dneva," je poudarila. Posebnost tega festivala naj bi bila ravno ta izobraževalna vloga umetnikov, saj bodo imeli tudi učne ure.