Foto: Mesto žensk
Foto: Mesto žensk

Desetdnevni festival, ki je ponudil raznolik program z več kot 90 sodelujočimi na 30 prireditvah, od filmov, predavanj in performansov do okroglih miz, bo letos zadnjo besedo dejal s hip hop večerom mlajših ustvarjalk, "ki navdušujejo s svojimi samozavestnimi nastopi, odrezavimi ritmi in angažiranimi besedili."

Galo halo bodo danes ob 19. uri prežele skladbe romske dekliške hiphoperske skupine Pretty Loud iz Beograda ter domačih raperk Masayah in Fraw Blanke. "Koncert se bo začel ob neobičajno zgodnji uri, da bi nastopajoče lahko dosegle in navdihnile čim mlajše občinstvo," so zapisali organizatorji.

Za darilo dej mi majk / Ne mi dat fucking rožo / Ker kaj mi bo pomagala / Če ne nudi mi možnost / Da nardim kej iz sebe / Da imamo boljšo prihodnost.

Masayah

Pretty Loud s svojo mešanico rapa, hip hopa in romske glasbe poskušajo opolnomočiti romska dekleta in ženske tako, da govori o možnostih onkraj zgodnje poroke in materinstva ter revščine. Šestčlanska zasedba, ki rapa v romščini, srbščini in angleščini, se strastno zavzema za ukinitev stereotipov o Romih in še posebej o Rominjah.

Kaja Janjić, ki rapa pod umetniškim imenom Fraw Blanka, se v svojih besedilih ukvarja s "stranskimi učinki" patriarhata, klepa rime "o normah, ki ženskam zapovedujejo prijaznost in nenapadalnost. V svojih neposrednih nastopih besni nad nepravičnostjo in lažmi, rekoč: 'Ne ga fejkat'!'" opisujejo pri Mestu žensk.

Hip hop in R’n’B ustvarjalka Mia Puhar Rodin z umetniškim imenom Masayah, glasbenica iz Ankarana, ubira nežnejše tone, a kljub temu brez milosti obračunava z vrsto samoumevnosti. Pri Mestu žensk so poudarili njene verze: "Za darilo dej mi majk / Ne mi dat fucking rožo / Ker kaj mi bo pomagala / Če ne nudi mi možnost / Da nardim kej iz sebe / Da imamo boljšo prihodnost."