Adam Youch (skrajno desno) je v skupini Beastie Boys deloval več kot 30 let. Foto: Reuters
Adam Youch (skrajno desno) je v skupini Beastie Boys deloval več kot 30 let. Foto: Reuters
Adam Yauch
Fotografija Youcha leta 2008, preden so zdravniki odkrili raka. Foto: EPA
The Beastie Boys se ne bojijo zavzeti za svoja stališča.
Po poročanju Rolling Stona je umrl Adam Yauch, ustanovni član skupine Beastie Boys (desno).
Vstopnica Beastie Boys Ljubljana
Skupina Beastie Boys je leta 1995 nastopila tudi v Hali Tivoli - na fotografiji je med drugimi tudi vstopnica za ljubljanski koncert.

Yauch je po poročanju BBC-ja raka zdravil z operacijo in terapijo, a je lani povedal, da so poročila, po katerih naj bi popolnoma ozdravel, pretirana. Pod vzdevkom MCA je Adam Yauch zasedbo Beastie Boys leta 1981 soustanovil z drugimi člani, ki so si nadeli umetniška imena Mike D, Mix Master Mike in Ad Roc. Skupina je najprej igrala hardcore pank, pozneje pa se je preusmerila v hip-hop in postala ena najbolj znanih belopoltih raperskih skupin, ki je po vsem svetu prodala več kot 40 milijonov albumov.
Posvečal se je tudi gibanju za osvoboditev Tibeta
Yauch je pod psevdonimom Nathaniel Hörnblowér režiral tudi več videospotov za pesmi skupine Beastie Boys. Leta 1994 je na podelitvi MTV Video Music Awards poskrbel za manjši incident, ko je prihrumel na oder v nekakšni "alpski" opravi in protestiral, ker je nagrado za najboljšo režijo dobil videospot skupine R.E.M. in ne Spike Jonze, ki je za skupino Beastie Boys režiral legendarni spot Sabotage.

Poleg glasbene kariere je Yauch veliko časa posvetil gibanju za osvoboditev Tibeta in je v devetdesetih letih pomagal organizirati koncerte, s katerimi so zbirali denar za gibanje. Ko so mu leta 2009 odkrili raka žleze slinavke, zaradi česar je skupina odpovedala turnejo in snemanje albuma Hot Sauce Committee, Pt 1, se je po operaciji zatekel v tibetansko skupnost v Indiji. "Jemljem tibetanska zdravila in se po priporočilih tibetanskih zdravnikov držim vegansko-organske diete," je takrat sporočil oboževalcem. Januarja 2010 je moral zanikati poročila medijev, da se je popolnoma pozdravil. "Nadaljujem zdravljenje, ostajam optimističen in upam, da bom nekoč brez raka," je Yauch zapisal v izjavo za javnost. Skupino Beastie Boys so prejšnji mesec uvrstili v Dvorano slavnih rock'n'rolla (Rock and Roll Hall of Fame), a se Yauch prireditve ni mogel udeležiti. Red Hot Chili Peppers so svoj nastop tisti večer posvetili prav njemu. Dobre želje pri okrevanju na žalost niso pomagale.

Borili so se za svojo pravico do zabave
Beastie Boys so svojo skupno pot začeli konec sedemdesetih, sprva pa so igrali takrat v New Yorku "vroči" hardcore punk. Svojo prvo hip-hop pesem Cooky Puss so bolj za šalo posneli leta 1983 in po njenem uspehu začeli v svoje nastope vključevati vedno več raperskih vložkov.

Skupina je zaslovela že s svojim prvim albumom Licensed to Ill iz leta 1986, na katerem sta se znašli uspešnici, ki sta še danes zvočna podlaga na številnih zabavah: (You Gotta) Fight For Your Right (To Party) in No Sleep Till Brooklyn. Čeprav takrat člani zasedbe Beastie Boys niso bili ravno tehnično podkovani raperji, so že s prvencem poželi simpatije oboževalcev in kritikov - v reviji Rolling Stone so prvenec skupine Beastie Boys ocenili pozitivno, članek o njih pa opremili s humornim, a glasbi in pojavu skupine primernim naslovom "Trije idioti ustvarijo mojstrovino".

Uspešna hip-hop sabotaža
Njihov drugi album Paul's Boutique ob izdaji ni bil tako dobro sprejet kot predhodnik, a je pozneje obveljal za kulten album - revija Rolling Stone ga je celo uvrstila na 156. mesto med 500 najboljšimi albumi vseh časov. Na albumu Check Your Head so se člani skupine leta 1992 oprijeli glasbil in v ZDA spet dosegli dvojno platinasto naklado, predvsem po zaslugi singla So What'cha Want.
Še eden izmed vrhuncev njihove kariere je bil album Ill Communication iz leta 1994, ki ga je skupina Beastie Boys februarja leta 1995 predstavila tudi na odličnem koncertu v ljubljanski Hali Tivoli, kjer sta zadoneli tudi največji uspešnici z albuma: Sabotage in Sure Shot.
Intergalaktični grammy
Slavo in mesto med najpomembnejšimi hip-hop izvajalci si je zasedba Beastie Boys še bolj utrdila z albumom Hello Nasty iz leta 1998, za katerega so prihodnje leto dobili dva grammyja - za najboljši alternativni album in najboljši raperski nastop za uspešnico Intergalactic.
Do naslednjega albuma To the 5 Boroughs je minilo kar šest let, leta 2007 pa so izdali instrumentalni album The Mix-Up, v tem času pa je njihova priljubljenost počasi upadla. Lani so po večkratnem prestavljanju zaradi Yaucheve bolezni izdali album z naslovom Hot Sauce Committee, Pt. 2, a Yauch ni mogel nastopiti v nobenem izmed videospotov za pesmi z albuma, skupina pa ni nastopala že od poletja 2009. Ali bo zasedba Beastie Boys v kakršni koli obliki obstala tudi po smrti enega izmed soustanoviteljev, še ni jasno, a se to zdi malo verjetno.