Betty Wright (1953-2020). Foto: Discogs
Betty Wright (1953-2020). Foto: Discogs

Pesem Clean Up Woman, ki sta jo napisala Clarence Reid in Willie Clarke, Betty Wright pa jo je posnela, ko ji je bilo vsega 17 let, se je leta 1971 prebila na najvišja mesta Billboardovih lestvic – tako R’n’B kot popskladb. Dele pesmi so v desetletjih, ki so sledila, kot semple mnogokrat uporabili drugi glasbeniki, med njimi denimo Afrika Bambaataa and Mary J. Blige.

Najmlajši otrok glasbene družine
Betty Wright je z imenom Bessie Regina Norris prišla na svet leta 1953 v Miamiju kot najmlajša od sedmih otrok. Na pevsko pot je stopila v družinski gospel zasedbi Echoes of Joy, samostojni dolgometražni prvenec My First Time Around je posnela že leta 1968, ko ji je bilo torej 15 let. S pesmijo s tega albuma, naslovljeno Girls Can't Do What What the Guys Do, pa se je uspela uvrstiti na glasbene lestvice, piše Associated Press.

Betty Wright med izvajanjem ameriške himne leta 2013 pred NBA-tekmo med Miami Heat in New York Knicks v njenem rodnem Miamiju. Foto: AP
Betty Wright med izvajanjem ameriške himne leta 2013 pred NBA-tekmo med Miami Heat in New York Knicks v njenem rodnem Miamiju. Foto: AP

Osupljiv razpon glasu, s kakršnim se ponašajo le redki
Njena prva avtorska uspešnica je bila pesem The Babysitter iz leta 1973, v kateri je mogoče slišati tudi njen neverjetni razpon glasu. Uporabljala je tudi slog petja v najvišjih tonih, po kakršnem je danes znana denimo Mariah Carey. V letu 1975 je skupaj s člani K.C. and the Sunshine Band napisala in posnela uspešnico Where is the Love, za katero je prejela grammyja za najboljšo R’n’B-skladbo.

Karierno zatišje v poznih 70. in zgodnjih 80. letih jo je spodbudilo, da je leta 1985 ustanovila lastno založbo Ms.B Records, izpod strehe katere dve leti pozneje prišel zlati album Mother Wit, z njega pa pesem No Pain (No Gain), s katero se je znova zavihtela na glasbene lestvice.

Producentka in mentorica mlajšim generacijam
Nato je večji del preostanka življenja delovala kot producentka in mentorica mlajšim glasbenikom, mnogi izmed njih so se ji ob novici o smrti poklonili z zapisi na svojih profilih na družbenih omrežjih.

Betty Wright je umrla na svojem domu v Miamiju v nedeljo, poročajo tuji mediji. Steve Greenberg z založbe S-Curve Records je za New York Times povedal, da so ji jeseni diagnosticirali raka.