Komorni orkester Württemberg Heilbronn. Foto: Nikolaj Lund
Komorni orkester Württemberg Heilbronn. Foto: Nikolaj Lund

Komorni orkester Württemberg Heilbronn je leta 1960 ustanovil dirigent Jorg Faerber, ki ga je vodil več kot štiri desetletja. Z orkestrom je dosegel vrsto mednarodnih uspehov, med drugim je posnel 500 plošč in izvedel številne nastope v prestižnih evropskih koncertnih dvoranah, kot so Concertgebouw v Amsterdamu, dvorana kraljice Elizabete v Antwerpnu, Filharmonija v Kölnu in na glasbenem festivalu Rheingau. Orkester ustvarja v domačem Heilbronnu, kjer poleg rednih abonmajskih ciklov igra tudi v heilbronskem glasbenem gledališču.

Na koncertu v Mariboru bo orkester vodil mednarodno uveljavljeni dirigent madžarskega rodu Gilbert Varga, ki je najprej študiral violino pri svojem očetu Tiborju Vargi, pozneje pa je študiral dirigiranje pri Francu Ferrari in Sergiu Celibidacheju. Gilbert Varga je stalni gost orkestrov v Združenih državah Amerike, v Evropi pa je sodeloval z radijskimi simfoničnimi orkestri v Nemčiji, z Orkestrom iz Pariza, Bamberškimi simfoniki, Filharmoniki iz Osla, Orkestrom Romanske Švice in s Simfoničnim orkestrom iz Göteborga.

Trobentač Simon Höfele. Foto: Marco Borggreve
Trobentač Simon Höfele. Foto: Marco Borggreve

Pester spored glasbe iz druge polovice 19. in iz prve polovice 20. stoletja bo v prvem delu obsegal deli ruskih skladateljev: Variacije na temo Čajkovskega, za godalni orkester, op. 35a, Antona Arenskega iz leta 1894 in priljubljeni Koncert št. 1 za klavir, trobento in godalni orkester v c-molu, op. 35, Dmitrija Šostakoviča, iz leta 1933. V tem koncertu bosta nastopila nemška solista: pianistka Elisabeth Brauss in trobentač Simon Höfele.

Pianistka Elisabeth Brauss. Foto: Felix Broede
Pianistka Elisabeth Brauss. Foto: Felix Broede

Pianistka Elisabeth Brauss je nase opozorila kot umetnica nove generacije BBC-ja, ko je med letoma 2018 in 2020 pripravila vrsto koncertov v Veliki Britaniji. Klavir je študirala pri pianistu Igorju Levitu, nastopila je s Finskim radijskim simfoničnim orkestrom, Severnonemško radijsko filharmonijo iz Hannovra, s Simfoničnim orkestrom BBC-ja ter Nemško komorno filharmonijo iz Bremna. Trobentač Simon Höfele je leta 2000 prejel nagrado, ki mu je omogočila nastope z orkestri, kot so Kraljevi orkester Concertgebouw, Simfonični orkester BBC, Radijski simfonični orkester iz Berlina, Beethovnov orkester iz Bonna in Nemška komorna filharmonija iz Bremna. Simon Höfele se posebej posveča tudi sodobni glasbi, sicer je gostujoči profesor na Kraljevem konservatoriju v Birminghamu.

Oba glasbena solista bosta v drugem delu koncerta z orkestrom izvedla Concertino za trobento, klavir in godalni orkester, ki ga je leta 1948 napisal francoski skladatelj André Jolivet, nato pa bo Komorni orkester Württemberg Heilbronn predstavil Simfonijo št. 2 za godalni orkester in trobento švicarskega skladatelja Arthurja Honeggerja, ki je to "Simfonijo za strune" napisal v letih 1940 in 1941, večino življenja pa je ustvarjal v Parizu.