V Akademskem zboru Tone Tomšič so v utemeljitvi predloga priznanja za vodjo zbora Jerico Bukovec med drugim popisali njeno ustvarjalno pot. Foto: Dražen Štader
V Akademskem zboru Tone Tomšič so v utemeljitvi predloga priznanja za vodjo zbora Jerico Bukovec med drugim popisali njeno ustvarjalno pot. Foto: Dražen Štader

Zveza kulturnih društev Ljubljana je priznanja podelila v sredo zvečer v Galeriji Družina.

Priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana so namenjena ljubiteljskim kulturnim društvom ter posameznicam in posameznikom za njihove izjemne dosežke in zasluge pri ustvarjanju, umetniškem vodenju, organiziranju in spodbujanju, kakor tudi pri podpiranju kulturnega dela v Mestni občini Ljubljana. Nagrajenci poleg listine prejmejo še kipce, imenovane piskači, piše v sporočilu za javnost.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Zlati priznanji sta letos prejeli Jerica Bukovec in Alenka Pakiž. Prva je bila nagrajena za izvajanje in snovanje vrhunskih kulturnih projektov in ohranjanje zborovske dediščine. Poleg številnih priznanj in mednarodnih štipendij so pri Akademskem zboru Tone Tomšič v utemeljitvi predloga priznanja za Jerico Bukovec med drugim napisali, da je dirigentka presegla meje običajne zborovodske dejavnosti in mladim pevcem omogočila soustvarjanje slovenske zborovske zgodovine, na primer z odrsko postavitvijo plesno zborovske predstave Fauvel ‘86, skladatelja Lojzeta Lebiča. Zbor je na sredini podelitvi nagrad tudi nastopil.

Alenka Pakiž pa je zlato priznanje zveze prejela "za svoj izjemen prispevek na področju raziskovanja oblačilne dediščine, poustvarjanja kostumske podobe za različne folklorne skupine, kakor tudi avtorstvo strokovnih prispevkov in razstav". Za priznanje so jo predlagali v Železničarskem kulturno-umetniškem društvu Tine Rožanc, za katerega je Alenka Pakiž ustvarila številne kostume. "Ker njeno delo presega meje ljubiteljske dejavnosti, jo postavlja na višji in profesionalni nivo in za zgled drugim raziskovalcem," med drugim piše v utemeljitvi.

Priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana. Foto: Saša Strnad
Priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana. Foto: Saša Strnad

Častno priznanje za Šentjakobsko gledališče
Srebrni priznanji so v zvezi namenili Jasni Žitnik in Oktetu Deseti brat, ki praznuje 40-letnico, bronasti priznanji sta prejela Klemen Jerinc in Vesna Voglar Čad, častno priznanje zveze pa Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki praznuje 100-letnico.

Priznanja sta podelila predsednik Zveze kulturnih društev Ljubljana Tomaž Simetinger in oblikovalec kipcev ter predsednik Odbora za nagrade Lojze Adamlje, so še sporočili iz zveze.