Prvi slovenski citrarski orkester v Brežicah praznuje 25 let delovanja

Citre, ki so bile nekoč pri skoraj vsaki hiši, so ljudsko strunsko glasbilo iz družine brenkal. Na glasbeni šoli Brežice so začeli citre poučevati v zgodnjih 90. letih in kmalu zatem ustanovili prvi citrarski orkester, ki je letos praznoval 25-letnico. Ustanoviteljica in vodja orkestra Anita Veršec, tudi sama članica Citrarskega kvarteta Slovenije, ob tem citre približuje tako mlajšim kot starejšim.

Poučevanje citer na glasbeni šoli Brežice ima dolgo brado oziroma strune, pravijo jim tudi klavir v malem. "Pri citrah je zanimivo, da lahko igramo spremljavo, melodijo in v bistvu hkrati spremljavo in melodijo", pravi vodja Citrarskega orkestra Anita Veršec. "Na citrah imamo pet melodijskih strun, na katere igramo z naprstnikom, potem pa imamo spremljevalne strune, na katere igramo s prsti".

Citre in citrarstvo na Slovenskem

Da so citre vedno bolj priljubljene, ima veliko zaslug predvsem citrarsko društvo Slovenije in več posameznikov, ki so popularizirali glasbilo, ki pritegne tudi vedno več mladih. "Enkrat me je mama peljala na koncert Citrarskega orkestra glasbene šole, ki je vsako leto v Viteški dvorani v Brežicah, in od takrat naprej sem samo še citre videla in nič drugega. Veliko ljudi citer ne pozna v takšnih oblikah, v katerih recimo jaz igram, ni takih skladb. Recimo vsi poznajo Cvetje v jeseni in pri tem se tudi konča. Ampak citre so dejansko veliko več kot melodije Cvetja v jeseni," pravi učenka citer na glasbeni šoli v Brežicah Lucija Pšeničnik. Del citrarskega orkestra je bilo do zdaj že več kot 120 učencev. "Začeli smo leta 1999 in vsako leto pripravimo v prekrasni dvorani Posavskega muzeja, Viteški dvorani, letni koncert. Tudi letos je bilo tako ob 25-letnici delovanja," pravi Veršec.

Najstarejši citrarski orkester v državi, Citrarski orkester Glasbene šole Brežice, na prireditvi ob 15. obletnici ustanovitve leta 2014 v Viteški dvorani. Foto: Foto Rožman
Najstarejši citrarski orkester v državi, Citrarski orkester Glasbene šole Brežice, na prireditvi ob 15. obletnici ustanovitve leta 2014 v Viteški dvorani. Foto: Foto Rožman

Dokaz, da za učenje citer ni nikoli prepozno, so tudi 70-letniki iz skupine Gremo mi po svoje. "Ko smo začeli igrati, je Anita rekla: 'On nekaj igra, on nekaj igra, vsak po svoje'. In tako je nastalo ime skupine Gremo mi po svoje. Jaz sem bila presenečena, da obstaja instrument, na katerega ne moreš igrati, kolikor bi hotel, zato ker te začnejo prsti boleti," pravi Zinka Škofic iz skupine Gremo mi po svoje. "Jaz sem igral kitaro, ko sem bil star 18 pa tam do približno 25. leta, potem pa nič. Citre sem začel igrati pri 74," pa je dejal drug član skupine Branko Brečko. Najpomembneje pri tem pa je, da v učenju in igranju citer uživajo in se zabavajo.