Pisatelj Ivan Sivec je Mihi Dovžanu posvetil tudi biografijo Fant z zlatimi prsti. Foto: BoBo
Pisatelj Ivan Sivec je Mihi Dovžanu posvetil tudi biografijo Fant z zlatimi prsti. Foto: BoBo

V 81. letu starosti je umrl citrar Miha Dovžan, je poročal Radio Slovenija. Splošni javnosti je najbolj znan po kultni melodiji Urbana Kodra, ki jo je posnel za film Cvetje v jeseni, Dovžanovo skladbo Srne pa je legendarna skupina Laibach priredila za film Jekleno nebo. Poleg svojega ansambla je sodeloval z Alpskim kvintetom, svoja zadnja glasbena leta pa je namenil predvsem slovenski ljudski pesmi v izvedbi z nekdanjo pevko Ansambla bratov Avsenik Joži Kališnik ter Otom Pestnerjem in Ivanko Kraševec.

Sorodna novica Za prispevek k slovenski glasbi nagrajeni Dovžan, Kreslin, Leskovar, Pestner in Šifrer

"Slovenski citrarski glasbi vtisnil neizbrisno sled"
Leta 2022 je predsednik republike Borut Pahor ob svetovnem dnevu glasbe z redom za zasluge odlikoval Miho Dovžana ob Vladu Kreslinu, Vladimirju Leskovarju, Otu Pestnerju in Andreju Šifrerju. Dovžan je red za zasluge prejel za življenjsko delo in izjemen prispevek k slovenski citrarski umetnosti. Kot so navedli v uradu predsednika, je slovenski citrarski glasbi vtisnil neizbrisno sled: "S citrami je iskal in našel svojo narodnozabavno vižo z osnovo v ljudski glasbi, ki čuti dušo in seže v srce." Spomnili so, da se je s citrami spoznal, še preden je začel hoditi v šolo, poslušalstvo pa ga je spoznalo leta 1958, ko je pri 15 letih nastopil v oddaji Radia Slovenija.

Dovžan je 16. septembra 2006 na letnem srečanju citrarjev v Grižah pri Žalcu prejel tudi častno članstvo v Citrarskem društvu Slovenije. Foto: BoBo
Dovžan je 16. septembra 2006 na letnem srečanju citrarjev v Grižah pri Žalcu prejel tudi častno članstvo v Citrarskem društvu Slovenije. Foto: BoBo

Zadnja glasbena leta je namenil slovenski narodni pesmi
Dovžan se je rodil v Tržiču, družina pa se je pozneje preselila v Ljubljano, kjer ga je s svojim igranjem na citre navdušil upokojeni železničar Janko Lotrič iz Šiške. “Za citre sem si vzel veliko časa. Največkrat po dve ali tri ure na dan. Sicer mi je prve strune kupila mama od nekega Juda v Ljubljani. Bile so koncertne, 38-strunske. Kasneje pa mi jih je s svojo veščo roko izdeloval tudi izdelovalec citer, mojster Vinko Novak,” je v intervjuju dejal Dovžan. Leta 1959 je z bratom, sicer klarinetistom Ivetom Dovžanom, ustanovil prvi ansambel, ki je imel citre za vodilni instrument. Imenoval se je Ansambel Mihe Dovžana in je deloval do leta 1988. Prva Dovžanova mala plošča Ob zvokih citer je bila izdana leta 1964 pri založbi Jugoton. Prodala se je v več kot 12.000 izvodih. Na glasbenih nastopih je več let spremljal pevko Ivanko Kraševec, pa tudi operne pevke Ružo Pospiš, Zalto Ognjanovič in Olivero Katarino.

V dolgoletni karieri je izdal več kot 60 plošč in kaset
Nastopal je po vsej Evropi, večkrat na Švedskem in na Madžarskem ter v številnih krajih nekdanje Jugoslavije. Dvakrat je gostoval tudi v ZDA. Z bratom Ivetom je napisal približno 250 izvirnih skladb. Najbolj znana je Moravška dolina. S svojo glasbo je sodeloval pri slovenskih filmih Razvalina življenja, Deček s Sotle, Vlak proti jugu in Draga moja Iza. Njegove skladbe so uporabili tudi v ameriški grozljivki Potuhnjeni odmevi.