Anzhelika Chernykh. Foto: Matjaž Vertus
Anzhelika Chernykh. Foto: Matjaž Vertus

Pihalca, ki sta tudi zakonca, bosta predstavila nekaj izvirnih mojstrovin za klarinet in fagot Ludwiga van Beethovna, Eugéna Bozzaja, Francisa Poulenca, Bele Kovacsa, Francisca Mignoneja in Oscarja Lorenza Fernándeza.

Nastopila bosta nocoj ob 20.00 v studiu 22 Regionalnega centra RTV Maribor, koncert pa bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na 3. programu Radia Slovenija – Ars in na Arsovi Facebook strani. Koncert bo pospremil tudi pogovor z umetnikoma. Urednica prenosa je Tjaša Krajnc.

Fagotistka Anzhelika Chernykh se je začela glasbeno izobraževati v Šoli za nadarjene otroke ter na državnem glasbenem kolidžu v Rostovu na Donu pri prof. Vasiliju Leonovu. Študij fagota je nadaljevala na Državnem glasbenem konservatoriju v Sankt Peterburgu v razredu prof. Kirila Sokolova ter na Visoki šoli za glasbo in uprizarjajoče umetnosti v Stuttgartu pri prof. Marcu Engelhardtu, v igranju se je izpopolnjevala tudi pri številnih priznanih glasbenikih. Je večkratna prejemnica štipendij in zmagovalka tekmovanj v Rusiji in Ukrajini. Od leta 2014 je zaposlena v simfoničnem orkestru SNG Maribor, kjer je od leta 2016 solo fagotistka. Sodelovala je v različnih simfoničnih in komornih orkestrih v Nemčiji, je redna članica pihalnega kvinteta Spectrum in pogosto sodeluje v drugih komornih zasedbah.

Domen Marn. Foto: Matjaž Vertus
Domen Marn. Foto: Matjaž Vertus

Klarinetist Domen Marn se je igranja na klarinet najprej učil v Glasbeni šoli Krško pri prof. Robertu Pircu, nato pa na Srednji glasbeni šoli v Celju pri prof. Juriju Hladniku. Študij klarineta je nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v Zürichu pri prof. Fabiu Di Casoli in Matthiasu Müllerju, izpopolnjeval se je tudi pri drugih priznanih klarinetistih. Za svoje igranje je prejel več zlatih priznanj kot solist in član različnih komornih sestavov na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG, nagrado na mednarodnem tekmovanju v Vidmu v Italiji in zlata priznanja, absolutno prvo mesto in naziv ”laureat” na mednarodnih tekmovanjih v Požarevcu in Beogradu.

Igral je v Simfoničnem orkestru iz Luzerna ter v orkestru Operne hiše iz Züricha, sodeluje pa tudi z nekaterimi drugimi orkestri v Švici in Nemčiji ter s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Kot klarinetist solist sodeluje v Simfoničnem orkestru SNG Maribor od leta 2016, hkrati je član pihalnega kvinteta Spectrum in sodeluje v drugih komornih zasedbah ter poučuje klarinet na Glasbeni šoli Sevnica.

Promo za Koncert v Komornem studiu 28.5.2020