Zasedba vztraja in ostaja iskrena, ranljiva, radovedna in zvesta zrenju prek meja, so zapisali pri založbi.

Robert Jukič. Foto: Mirta Zajc
Robert Jukič. Foto: Mirta Zajc

Glasba je zasidrana v izročilu džeza in improvizaciji, na plošči pa je skupno devet Jukičevih avtorskih skladb s povednimi naslovi, ki odpirajo vprašanja in vabijo k premisleku, so izhodišča za glasbeno interpretacijo in poslušanje.

"Ni nujno, da je na drugi strani vedno poslušalec ali vprašaj. Nekatere stvari ljudje počnemo, ker jih pač moramo početi, ker smo tako za trenutek malo boljša različica sebe, ker tako vsaj za trenutek speremo s sebe ves ta prah, se malo prečistimo in osvežimo, zbistrimo pogled. Nekatere stvari je treba izreči, nekje se mora kdaj kaj tudi zapisati, zapisati dogodke in odmeve, podobe, nič megalomanskega, kar tako, za spomin," je ob izidu opisal Basist, aranžer, komponist, tekstopisec in producent Jukič.

Foto: ZKP RTV SLO
Foto: ZKP RTV SLO

Kako se sliši nepretrgan boj z lastnimi demoni?
Zasedba zaradi spleta okoliščin redko nastopa, a skrivna vez po besedah avtorja ostaja. "Vsak je vpet v svojo pot, vsake toliko se nam, v vsej svoji širini, nasmehne tudi skupna, ki nas pelje včasih do vrha gore, drugič do prepada. Stopamo ali drvimo do neznanega, neizbežnega cilja, skopim navodilom navkljub. Več kot o nas vedo te skladbe, ne vemo niti mi sami. Kje odzvanja posameznikovo doživljanje aktualnega stanja sveta, kako se sliši nepretrgan boj z lastnimi demoni? Kadar smo skupaj mi štirje Izza," pravi Jukič, ki je na svoji glasbeni poti že nastopil v 26 državah po svetu.

Robert Jukič je sprva v različnih skupinah in žanrih igral na strune električne baskitare, se zatem prelevil v kontrabasista, vpisal na študij džeza na graški univerzi in začel nastopati z različnimi izvajalci. Glasba ga je popeljala po različnih odrih, od Katarja do ZDA, sodeloval je z vrsto domačih in tujih ustvarjalcev. Do zdaj je izšlo več kot 60 plošč, na katerih je sodeloval kot basist, komponist ali aranžer.

Za zdaj je izšlo štirinajst njegovih avtorskih plošč – na njih se je spopadel z različnimi oblikami glasbe, od džeza do klasike, folka, bluza, countryja, alternativnega popa, šansona in drugih glasb sveta. Sklada za male in velike zasedbe, kratke filme, multimedijske predstave in plesne predstave. Sodeluje tudi z gledališči in poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Leta 2008 je prejel kompozicijsko nagrado jazzon.

Robert Jukič - Izza