Poletna noč je že tradicionalna prireditev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poletna noč je že tradicionalna prireditev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poletna noč bo letos v znamenju 80-letnice Jureta Robežnika (Foto: Hugo Šekoranja)
Jure Robežnik se je rodil 23. avgusta 1933 v Ljubljani. Foto: Foto: Hugo Šekoranja

Na prireditvi bodo poleg Robežnikovih uspešnic predstavili njegov džezovski repertoar. Robežniku se bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija pod taktirko Grebla, Lojzeta Kranjčana in Mojmirja Sepeta poklonila vrsta slovenskih glasbenikov, kot so Nina Strnad, Elda Viler, Eva Boto, Nuška Drašček, Manca Izmajlova, Ana Dežman, Braco Koren, Rok Pečečnik, Irena Vrčkovnik, Alenka Godec, Eva Hren, Andraž Hribar, Neisha, Ana Soklič, Tadej Tomšič, Janez Bončina, Lea Sirk, Katja Koren in Aleks Volasko ter Mladinski zbor RTV Slovenija z zborovodjo Tomažem Pirnatom.

Orkestralni del glasbe bo večinoma izveden iz Robežnikovih izvirnih partitur, nekaj bo tudi novih priredb.

Posnetek galakoncerta Poletna noč bomo predvajali v soboto, 29. junija, ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija.

Intervju z Juretom Robežnikom lahko preberete tukaj.

Prireditev bosta vodila Miša Molk in Janez Čuček
Gostitelja prireditve, na kateri bodo odmevale Robežnikove skladbe, kot so Orion, Na vrhu nebotičnika, Pegasto dekle, Maja z biseri, Lastovka in Vrtiljak, bosta Miša Molk in Janez Čuček.


Jure Robežnik se je rodil 23. avgusta 1933 v Ljubljani. Glasbeni samouk je leta 1949 ustanovil džezovski kvartet, nato je bil vibrafonist v ansamblu Mojmirja Sepeta. Po diplomi iz angleščine in nemščine se je zaposlil na Radiu Ljubljana, najprej kot producent, nato pa še kot urednik oziroma direktor Založbe kaset in plošč RTV Slovenija.

V svoji karieri je Robežnik napisal prek 150 glasbenih del, med njimi številne uspešnice. Za svoje pesmi je prejel tudi več nagrad.