Koncert Rodriga Cuavasa lahko v neposrednem prenosu spremljate tudi na Prvem programu Radia Slovenija v sklopu oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Ujamete ga lahko nocoj ob 20.00. Foto: Druga godba
Koncert Rodriga Cuavasa lahko v neposrednem prenosu spremljate tudi na Prvem programu Radia Slovenija v sklopu oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Ujamete ga lahko nocoj ob 20.00. Foto: Druga godba

Festival poteka letos že 38., do 30. maja pa bodo na različnih prizoriščih nastopili izvajalci iz 13 držav. Kot prvo ime med letošnjimi nastopajočimi navajajo organizatorji britansko zasedbo Sons of Kemet, ki je na Drugi godbi gostovala leta 2015 in danes velja za eno najvplivnejših plesno-jazzovskih zasedb. Z njimi se bo festival v Kinu Šiška tudi končal.

Vmes bodo na različnih prizoriščih nastopili skupina UDU z glasbo sibirske Burjatije in litovske ravnice ter domača zasedba Brina, ki napoveduje nov album. V Ljubljani se ustavljajo argentinska pevka Juana Aguirre, maroško-francoska zasedba Bab L'Bluz, Pijan Slavej iz Severne Makedonije, ki se bo pridružil slovenski skupini Jimmy Barka Experience, ter ameriška izvajalka Moor Mother s senegalskim glasbenikom Dudujem Kouatejem. V sodelovanju s ciklom Defonija na Metelkovi pa bo nastopil ameriški trobentač Nate Wooley s kvartetom Columbia Icefield.

Za letošnji mednarodni festival, ki so ga naslovili Migracije zvoka, so se povezali s prvim programom Radia Slovenija, ki bo prva dva koncerta prenašal v živo.

Festival se bo sklenil s koncertom Britancev  Sons of Kemet v Kinu Šiška. Foto: Druga godba
Festival se bo sklenil s koncertom Britancev Sons of Kemet v Kinu Šiška. Foto: Druga godba

Program prinaša tudi t. i. slovenski dan, na katerem bodo v nedeljo v Klubu CD-ja nastopili kvintet Gugutke, ki se posveča ljudskemu izročilu različnih predelov, Kristijan Krajnčan s projektom Zabučale gore, ki ga je premierno predstavil v Belgiji, ter Mala mestna muzika, ki izvaja besedila Vlada Žabota v uglasbitvah pianista Rudija Pančurja.

Koncertni del spremlja program, v katerem bodo pogovori z nekaterimi izvajalci, delavnici burjatskega grlenega petja in okrogli mizi o spolni enakosti v glasbi. Z dodatnimi štirimi koncerti se bo Druga godba junija vključila še v festival Ment v Ljubljani ter z dvema julija na mariborski Lent.

V sodelovanju s Kinodvorom je letos prvič nastal še program petih glasbenih dokumentarcev. Kot je povedala predstavnica kina Aliki Kalagasidu, bodo tri od njih prikazali na letnem prizorišču v atriju Slovenskih železnic, med njimi dokumentarec o kongovski rumbi.

Program festivala so oblikovali Bogdan Benigar, Nika Vogrič Dežman, Senada Čorović, Ira Kolbezen in Zoran Pistotnik.

Rodrigo Cuevas: Otvoritveni koncert Druge godbe
Brina