Na začetku letošnjega leta so Pussy Riot v Los Angelesu uprizorile performans Pussy Riot: Putin’s Ashes. Ruski mediji so poročali, da bo Nadja Tolokonikova, ena od organizatork, zaradi tega najverjetneje sodno preganjana. Foto: EPA
Na začetku letošnjega leta so Pussy Riot v Los Angelesu uprizorile performans Pussy Riot: Putin’s Ashes. Ruski mediji so poročali, da bo Nadja Tolokonikova, ena od organizatork, zaradi tega najverjetneje sodno preganjana. Foto: EPA
Sorodna novica "V Rusiji ni duhovnic – v Rusiji so Pussy Riot"

Še isti večer bo imela skupina tam koncert, so potrdili v Centru Woodyja Guthrieja, ki nosi ime kultnega ameriškega kantavtorja. V ZDA bodo prvič predstavile svoj multimedijski šov Riot Days, s katerim so lani gostovale tudi v Ljubljani.

Nagrado v spomin na ameriškega glasbenika Guthrieja (1912–1967) od leta 2014 podeljujejo umetnikom, ki s svojim delom "govorijo tudi za manj srečne". Med preteklimi nagrajenci so Bruce Springsteen, Chuck D, Joan Baez, Pete Seeger in John Mellencamp.

"Fašisti ste obsojeni na poraz"
"Dober občutek je, da si nagrajen v duhu Woodyja, menim, da bi mu bilo všeč antifašistično sporočilo Pussy Riot,"
je prek svoje menedžerke za francosko tiskovno agencijo AFP sporočila ena izmed članic Pussy Riot Nadja Tolokonikova, ki bo nagrado prevzela skupaj z Marijo Aljohino.

"Ne ukvarjamo se zares s folk glasbo, pa tudi s pankom ne – samo kričimo in protestiramo, kolikor glasno zmoremo, in upamo, da bomo drugim pokazale, da lahko počnejo enako. Kot je rekel Woody: vsak tepec lahko naredi nekaj zakompliciranega, naše sporočilo pa je jasno in preprosto. Vsak je lahko Pussy Riot. Upor. Upor. Borite se."

Sorodna novica Pussy Riot v Ljubljani: "Zdaj je čas, da sklenemo, da denar ni pomembnejši kot življenja"

Tolokonikova je dodala: "Oh, še majhen opomnik Vladimirju Putinu in vsakomur, ki podpira njegov režim Z ... Vsi fašisti ste obsojeni na poraz."

"Med sodobnimi umetniki, ki tako kot Woody Guthrie, pogumno izražajo svoja prepričanja, ni takšnih, ki bi si bolj zaslužili to priznanje, kot so Pussy Riot," je utemeljila direktorica Centra Woodyja Guthrieja Cady Shaw, ki je še dodala, da so članice glasbene skupine Pussy Riot plačale zelo visoko osebno ceno za izražanje svojih stališč do najresnejših vprašanj sodobnega časa, a se še naprej bojujejo za pravico in svobodo.

Glasbenice Pussy Riot so v preteklosti že večkrat pozivale k spoštovanju človekovih pravic v Rusiji in ostro obsodile napad ruske vojske na Ukrajino. Mednarodno slavo so dosegle s svojimi politično obarvanimi nastopi, zaradi katerih so bile v Rusiji obsojene na zaporne kazni.

Guthrie je napisal legendarne protifašistične pesmi, vključno s socialistično usmerjeno This Land Is Your Land. Velik vpliv je imel na delo številnih ameriških pevcev, tudi na Boba Dylana.