Žirija za podelitev nagrade polar je v utemeljitvi zapisala, da je rokerica, pesnica in vsesplošna umetnica Patti Smith
Žirija za podelitev nagrade polar je v utemeljitvi zapisala, da je rokerica, pesnica in vsesplošna umetnica Patti Smith "spremenila način, kako je cela generacija razmišljala, bila videti in sanjala". Smithova je bila pred kratkim nagrajena tudi za svojo knjigo Just Kids. Foto: Reuters
Kronos Quartet
V Seattlu ustanovljeni godalni kvartet Kronos Quartet, ki ima svoj "sedež" v Kaliforniji, so s polarjem nagradili zaradi njihovih inovativnih pristopov h glasbi. Kvartet, sestavljen iz dveh violin, viole in čela, v svojih klasičnih okvirjih združuje tudi avandgardni rock in etnoglasbo.

Nagrado polar, ki je vredna dva milijona švedskih kron (okoli 225 tisoč evrov) in jo podeljujejo od leta 1992 dalje, si vsako leto razdelita nagrajeni predstavnik popa, džeza ali rocka ter predstavnik klasične glasbe, letošnjim dobitnikom pa jo bo 30. avgusta v Stockholmu predal švedski kralj Carl XVI.

Nagrada, ki jo je zasnoval menedžer Abbe
Štiriinšestdesetletna glasbenica Patti Smith je bila pomembna predstavnica newyorškega punkovskega gibanja in je po mnenju žirije s svojim mnogostranskim umetniškim udejstvovanjem pokazala, "koliko je rokenrola v poeziji in koliko je poezije v rokenrolu".

Drugi dobitnik nagrade polar, godalni kvartet Kronos Quartet, deluje že skoraj štiri desetletja in v svoji glasbi med drugim prepleta Mozarta in Beethovna z avantgardno glasbo. Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala, da je ameriški kvartet preobrazil komorno glasbo in potenciale godalnega kvarteta tako z vidika vsebine kot glasbene oblike.

Lani sta nagrado, ki jo zasnoval menedžer Abbe Stig Anderson, prejela islandska pevka Björk in italijanski skladatelj filmske glasbe Ennio Morricone. Prvi prejemnik nagrade polar je bil leta 1992 nekdanji član Beatlov Paul McCartney, v naslednjih letih pa so jo prejeli med drugim tudi Dizzy Gillespie, Elton John, Bruce Springsteen, Ray Charles, Stevie Wonder, Bob Dylan, Isaac Stern, Karlheinz Stockhausen, Keith Jarrett in drugi.