Koncert v organizaciji Slovenske filharmonije bo potekal v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nocoj ob 19.30.

Foto: Aline Paley
Foto: Aline Paley

Orkester Slovenske filharmonije bo tako igral pod dirigentsko palico enega najbolj iskanih maestrov na svetu. Še kot mladega glasbenika ga je Herbert von Karajan povabil k sodelovanju z Dunajsko državno opero, od tu pa ga je poneslo na najimenitnejše odre sveta, opisujejo v Slovenski filharmoniji. Med drugim je nastopil v Kraljevi operni hiši Covent Garden, Metropolitanski operi v New Yorku, Nemški operi v Berlinu, Rimski operi in Gledališču Kolumb v Buenos Airesu.

Sorodna novica Filharmonični orkester s koncertom Glasovi notranjosti: "Beg v nas same je morda zasilni izhod"

Dobil je dve nagradi grammy
Kot gost nekaterih najpomembnejših orkestrov je koncertiral po vsem svetu in ustvaril bogato diskografijo, ki obsega več kot 200 izdaj, za katere je prejel številne nagrade. Med njimi sta tudi dve nagradi grammy. V svoji dolgoletni karieri je nastopil z orkestri iz Chicaga, Bostona, San Francisca, New Yorka, Los Angelesa, Londona, Berlina, Pariza, Münchna, Moskve, Sydneyja, Pekinga, Hongkonga, Šanghaja in Tokia.

V nocojšnjem programu napovedujejo skladbo Simfonija št. 39 v Es-duru, K. 543 Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki jo "z začetnim, za Mozarta sicer nenavadnim, počasnim uvodom lahko razumemo kot prolog v simfonično trojico," je v koncertnem listu zapisala Ivana Maričić.

Slišati bo mogoče tudi Petruško (različica iz leta 1911) Igorja Stravinskega. "Glasbeni jezik Petruške temelji na določenih elementih ruske ljudske glasbe in je tesno prepleten z zgodbo, ki jo podaja ples in ki se prav tako napaja v ruski folklori." Delo Petruška je bilo kot balet pred pariškim občinstvom prvič izvedeno leta 1911, več kot petintrideset let pozneje (1947) pa ga je Stravinski predelal za manjši orkester, še piše Ivana Maričić.

Tretja bo skladba La valse Mauricea Ravela, ki jo je skladatelj označil za "apoteozo dunajskemu valčku, stopljenemu z impresijo fantastičnega, fatalnega vrtinčenja".