Tekmovanje v Neerpeltu slovenske zbore dobro pozna, saj so tam osvojili že številna priznanja. Foto: www.emj.be
Tekmovanje v Neerpeltu slovenske zbore dobro pozna, saj so tam osvojili že številna priznanja. Foto: www.emj.be

Na bienalnem tekmovanju za mlade pevce in instrumentaliste v Neerpeltu, ki je letos slavilo 60 let, so slovenski pevci prepričali med 110 pevskimi zbori z vsega sveta. Mladinski pevski zbor RTV Slovenija je bil tokrat edini pevski predstavnik iz Slovenije, je za Radio Slovenija poročala Anuša Volovšek.

Zbor se je tekmovanja udeležil že tretjič in vsakokrat dosegel tudi visoke uvrstitve, letos pa so povci pod vodstvom zborovodje Tomaža Pirnata nastopili tudi na koncertu ob odprtju festivala in na koncertu za sponzorje. Zapeli so še na koncertu najboljših zborov tekmovalnega dne, saj so si s svojim pevskim nastopom prislužili uvrstitev med prvonagrajene zbore tekmovanja.

Več kot 50 let prepevanja
Mladinski pevski zbor RTV Slovenija deluje od februarja leta 1957, njegova glavna naloga pa je snemanje pesmi predvsem slovenskih skladateljev za radijski arhiv. Njegov prvi zborovodja je bil Janez Kuhar, pozneje pa so vodenje prevzeli še Majda Hauptman, Dinko Fio, Matevž Fabijan in leta 2003 Tomaž Pirnat. Zbor je uspešen tudi v okviru koncertne dejavnosti doma in na tujem, prejel pa je številne nagrade in priznanja, lani med drugim zlato medaljo na tekmovanju v Pragi.